Digitalisering en automatisering zijn erg belangrijk in de sierteelt. Casper van Iterson, bloemeninkoper bij Hoek Group, vertelt hoe hij Floriday gebruikt en hoe deze manier van inkopen niet alleen hem veel tijd scheelt, maar ook dagelijks zorgt voor extra verkoopmomenten.

“Ik ben al sinds mijn 16e werkzaam in de in de bloemensector. Onderaf begonnen met bestellingen rondbrengen, de verkoop van bloemen en - de laatste 25 jaar alweer - als bloemeninkoper. Daarin beheers ik alle productgroepen en ik vind het nog steeds een heel mooi vak. Hierin is het onderdeel voorraad-relatiebeheer bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel: goed in contact staan met de kweker om interessante partij in te kunnen kopen. Ik doe dit werk nu zo’n vijf jaar bij Hoek en ik heb het goed naar mijn zin”.

Export over de hele wereld

Familiebedrijf Hoek komt voort uit Dingeman Hoek en richt zich vooral op export. Het bedrijf startte in 1979 als klein bedrijf met de export per vrachtwagen van bloemen naar Frankrijk. Inmiddels is de Hoek Group uitgegroeid tot een groot en bekend bedrijf waar zo’n 200 mensen werken.

Casper: "We leveren bloemen aan groothandel en bloemisten over de hele wereld, van landen in Europa als Ierland, Engeland en Duitsland tot landen in Azië, Amerika en het Midden-Oosten. Bij elkaar aan afnemers in zo’n 40 à 50 landen. Wij werken op voorraad en we willen een zo breed mogelijk voorraad assortiment aanbieden. Verreweg het grootste deel kopen wij in bij Nederlandse kwekers. Import uit andere landen doen we ook, maar dan in een andere tak binnen de Hoek Group, zoals de import van bijvoorbeeld anjers en hortensia’s uit Colombia en Ecuador."

Hoek maakt gebruik van een uniek verdeelsysteem binnen hun bedrijf met 28 robots die veel werk uit handen nemen. "Dankzij de robots kunnen we veel sneller werken. Omdat je het product op je werkplek maar één keer in je handen hebt is het veel minder schadegevoelig. Ook kan je eigenlijk geen fouten maken; het systeem geeft aan als jij de verkeerde barcode scant. Wat ook fijn is dat je niet meer zelf de hele dag met karren hoeft te sjouwen, want de robot doet voor jou het meeste fysieke werk."

Veel meer mogelijkheden door digitalisering

Volgens Casper is het inkoopvak door digitalisering in de loop der jaren veranderd. "Het biedt extra mogelijkheden, zowel bij inkopen via de klok als directe handel. Vroeger zat ik als inkoper op een van de veilinglocaties, maar nu koop ik door Kopen op Afstand (KOA) op drie veilingklokken tegelijk in. Daarnaast komen steeds meer kwekers ‘online’ door hun directe aanbod voor de volgende dag op een platform als Floriday te plaatsen. En dat sluit goed aan bij de manier waarop wij werken, omdat we altijd een dag vooruit werken. Als ik op dit aanbod een bestelling plaats heb ik al snel de EKT-gegevens. En omdat je de zekerheid hebt dat je de volgende ochtend voor vijf of zes uur de verse bloemen bij je in de box hebt, kan ik het product voor verkoop al meteen doorzetten. Daarmee winnen we eigenlijk 16 uur verkooptijd: soms kom ik ‘s ochtends binnen en dan zijn al veel partijen door buitenlandse klanten gekocht die nog binnen moeten komen. Dat vind ik echt een groot voordeel."

Snelheid van inkopen en corrigeren

“Waar ik veel gebruik van maak zijn correctieverzoeken. Dus in het geval een kweker aangeeft dat een levering toch niet helemaal kan of aangeeft dat hij bepaald aanbod toch juist wél kan leveren. De kweker past deze dan voor mij aan of zet de order er voor me in. Ik hoef alleen op goedkeuren te drukken en alles is meteen geregeld en de administratie klopt meteen. Het werken met Floriday scheelt mij gewoon veel tijd. Alleen al lelies koop ik in bij zo’n vijf kwekers, maar ik heb daarnaast nog zeven andere productgroepen. Als ik alle kwekers dagelijks moet gaan bellen of appen ben ik daar de hele dag mee bezig. Een platform als Floriday is voor mij dan een mooie tool om aanbod voor mijn klanten van meerdere kwekers snel samen te stellen”.

Actief sturen op volledig en klantgericht aanbod

“We benaderen kwekers actief om Floriday goed in te richten als details in het aanbod niet op orde zijn of missen, zoals bijvoorbeeld landcodes. Op die manier is de EKT volledig en kan deze soepel door de systemen gaan. Daarnaast vragen we kwekers soms ook actief om aanbod anders – bijvoorbeeld in kleinere hoeveelheden per bos – in Floriday aan te bieden. Daarmee kunnen we gehoor geven aan de wensen van onze bloemisten."

Door digitalisering, robotisering en veranderende manieren van inkopen kan Hoek dus efficiënter werken en beter inspelen op de wensen van hun klanten. Volgens Casper is hierdoor in het inkoopproces het persoonlijk contact misschien anders dan vroeger, tegelijkertijd spreek je elkaar nog voldoende. "De relatie blijft dan ook heel belangrijk. Er zijn over en weer altijd vragen, je ziet en spreekt elkaar op beurzen en omdat bij Hoek alles best goed loopt heb je ook tijd om bij kwekers langs te gaan. Dus persoonlijk contact is er echt nog wel. En het mooie van het inkoopvak blijft dat het leuk is om te zien als een mooie partij die je hebt ingekocht, weer is doorverkocht aan een tevreden klant. Dan is iedereen blij toch?”

Gerelateerd nieuws