De fustwasmachines op de Royal FloraHolland locaties wassen heel wat af. Alle ingenomen meermalige bloemenemmers gaan door deze machines. Dat zijn er jaarlijks ruim 125 miljoen. Schoon fust nemen we serieus en daarom hebben we de afgelopen jaren ook flink hierin geïnvesteerd. Hoe ziet het fustwasproces eruit en wat komt erbij kijken? We geven u een blik achter de schermen in de video over fustwassen in de splinternieuwe fustwasstraat op locatie Rijnsburg.

Vieze bloemenemmers zijn een bron van ergernis voor iedereen. Royal FloraHolland investeert volop in het nog beter schoonmaken van fust. In Aalsmeer is in 2019 een nieuwe machine in gebruik genomen en de fustwasserij in Rijnsburg is de afgelopen twee jaar flink onder handen genomen. Daarnaast zijn we een vooronderzoek gestart naar de mogelijke vervanging van de fustwasmachine in Naaldwijk.

Nieuwe fustwasstraat Rijnsburg in gebruik

Verbouwen en tegelijk toch de fustwasmachines op Rijnsburg draaiende houden was uitdagend, maar het is gelukt en we kijken er met trots gevoel op terug. Begin mei jl. is de vijfde, en laatste, nieuwe fustwasmachine in gebruik genomen. Hiermee is de splinternieuwe fustwasserij volledig operationeel en is locatie Rijnsburg helemaal klaar om nu en in de toekomst onze klanten van schoon fust te kunnen voorzien.

Wassen, wassen, wassen

Hoe ziet het fustwasproces eruit en wat komt erbij kijken? Met de ingebruikname van de nieuwe fustwasmachines op de locaties Aalsmeer en Rijnsburg zijn flinke stappen gezet. Toch valt er nog in de hele keten winst te behalen. Ook u kunt zelf heel makkelijk bijdragen aan schoon fust, helpt u mee? Bekijk de video over fustwassen.

Wist u dat

Naast het jaarlijks wassen van 125 miljoen meermalige bloemenemmers gebeurt er nog veel meer:
  • In 2021 zijn er ruim 5,5 miljoen opzetrekjes gewassen (en dit aantal stijgt jaarlijks).
  • Alle fustwasstraten gebruiken een desinfectiemiddel, zodat de emmers microbiologisch schoon zijn.
  • Periodiek versturen alle locaties gewassen emmers naar het laboratorium voor een meting van het bacteriegehalte. Hierdoor kunnen wij monitoren of alle fustwasstraten nog steeds aan de microbiologische norm voldoen.
  • De fustwasmachine in Naaldwijk is aangesloten op de aardwarmtebron Trias Westland, wat bijdraagt aan zowel een daling van het gasverbruik als de CO2-uitstoot.
  • Inzet op verduurzaming:
    • De nieuwe fustwasstraat in Rijnsburg is uitgerust met de allernieuwste energiezuinige elektromotoren. Daarnaast wekken de neergaande machines stroom op, die direct weer gebruikt kan worden.
    • We testen een nieuw wasmiddel, waarmee de machines op lagere temperatuur kunnen wassen. Als dit slaagt, kunnen we hiermee aanzienlijke besparingen realiseren op het gebruik van energie, water en gas.

Meer weten

Gerelateerd nieuws