VIDEO: “Freddie’s Flowers wil een verantwoordelijke, moderne bloemist zijn"

28 juni 2022
Duurzaamheid
Vrolijke versgeplukte seizoensbloemen aan huis bezorgd in een kartonnen doos. Het duurzame concept van Freddie’s Flowers uit Londen is bezig met een opmars in Nederland. We zochten William Gee, hoofd duurzaamheid bij Freddie’s Flowers, en inkoper Mike Oudendijk op bij Sjaak van der Vijver in Honselersdijk.

“Sinds corona is het bewustzijn voor duurzaamheid erg gegroeid. Het staat nu hoger op de agenda van mensen. Dat merken wij ook bij de vraag naar onze bloemen én naar de vele vragen over onze werkwijze”, vertelt William.

Freddie’s Flowers bezorgt bloemen via een abonnementsvorm aan huis. Dat gebeurt in Londen voor het grootste gedeelte met een oer-Hollandse bakfiets en soms met een elektrisch busje. In Nederland wordt de bakfiets vooral bij klanten in de grote steden ingezet. William: “We zetten in op klimaatneutraal verzenden, onze verpakkingen zijn volledig biologisch afbreekbaar en onze bloemen worden geteeld om verspilling te voorkomen.”

Pionier voor de sector

Die bloemen koopt Mike samen met het team in bij de aanvoerders van Royal FloraHolland. “Omdat ik namens Sjaak van der Vijver voor Freddie’s Flowers inkoop, let ik er natuurlijk op dat dat zo duurzaam mogelijk gebeurt. Zoveel mogelijk bloemen met milieucertificaat, vooral seizoensbloemen, en voor het vervoer zo min mogelijk plastic en zoveel mogelijk fust op een stapelwagen. Dat scheelt transportbewegingen.” Volgens Mike zijn er steeds meer kwekers met een milieucertificaat. “Er wordt steeds meer omgevraagd, niet alleen door Freddie’s Flowers.” William: “Certificeringen geven ons en de consument de garantie dat de bloemen die we kopen verantwoord geteeld zijn. FSI heeft ons geholpen om met onze toeleveringsketen aan de slag te gaan, door de hele levenscyclus van de bloem heen.”

William, die zich al jaren gepassioneerd inzet voor het milieu, wil dat Freddie's Flowers een pionier is voor de sector. “Actief verantwoordelijkheid nemen om onze impact op het milieu te beperken. Het is belangrijk om alles volgens het boekje te doen en ervoor te zorgen dat we transparant zijn in onze claims en prestaties. Wij zijn een jong en levendig bedrijf; ik ben enthousiast over onze toekomstplannen als bloemschikkers die herdefiniëren wat het betekent om een verantwoordelijke, moderne bloemist te zijn.”

Gerelateerd nieuws