Royal FloraHolland | Column Ledenraad: “Alles draait om…
Terug naar overzicht

Column Ledenraad: “Alles draait om verbinding. Met leden in Nederland én overzees”

26 april 2022

Riyah bunty shah
De klok is onmisbaar voor de veiling. Hiermee onderscheiden we ons van concurrenten. Maar de klok kan sterker. De klok moet kostprijstechnisch interessanter. En ook de toegankelijkheid voor leden van buiten Europa kan beter.

Rozen die wij aan Dubai verkopen, zouden bijvoorbeeld niet via Nederland verscheept hoeven worden. Het versterken van de klok is één van de grootste uitdagingen, wat mij betreft.

Nieuw in de branche

Sinds 2019 ben ik lid van de Ledenraad. Ik heb een achtergrond in het bankwezen en in media. De stap naar de sierteelt lag dus niet voor de hand. Tot mijn man overleed in 2017. Hij was één van de drie directeuren van Bloomingdale Roses. Ter nagedachtenis aan hem besloot ik in het bedrijf te stappen. Dat was in 2018. Om de sector snel te leren kennen, en om connectie te houden met de leden en de coöperatie, werd ik lid van de Ledenraad.

Kracht en buigzaamheid

De afgelopen jaren leerde ik de sector steeds beter kennen. Wat me opvalt is de enorme kracht en flexibiliteit die de sierteelt in zich heeft. Ken je de film Titanic? Ik vergelijk onze branche wel eens met de muzikanten op dat schip. Ondanks dat de boot zonk, bleven zij doorspelen. Dat is in de sierteelt ook zo. Of het nu goed gaat of slecht, we blijven prachtige bloemen en planten produceren. The show must go on. Tijdens de corona crisis bleef onze sector krachtig. We zaten niet bij de pakken neer. Dat is echt iets om trots op te zijn.

Op dit moment verschuiven steeds meer kwekers van de klok naar directe handel. Dat laat zien dat de klok niet goed aansluit bij wat ze zoeken. Steeds meer telers ervaren directe handel als lucratiever. De klok is geen one size fits all meer. Om onze sector zo sterk en veerkrachtig te houden, moeten we de klok in ere herstellen.

Versterk de klok

Ik vind het een gemis dat de klok steeds verder afzwakt. Is dit niet juist wat ons verbindt? Het gezamenlijk veilen, zorgen voor een marktplaats waar onze leden de beste prijzen voor hun bloemen en planten krijgen? Dat is wat mij bezighoudt.
Hoe kunnen we de klok nu sterker maken? Door te zorgen voor scherpere tarieven bijvoorbeeld. Het moet weer aantrekkelijk zijn om producten via de klok te verkopen. En voorkom het dumpen van overgebleven goederen op de klok.

Uiteindelijk draait alles om verbinding. De verbinding behouden met alle leden: in Nederland en overzees. Er moet aandacht zijn wat wel werkt én wat niet werkt voor hen. Wat dat betreft ben ik erg blij dat we elkaar weer kunnen zien. Onlangs was ik in Nederland voor een bijeenkomst van de Ledenraad. Het was de beste bijeenkomst ooit. Ook de ledensessies in Ethiopie en Kenia waren succesvol. De opkomst was goed, en het was prettig om te merken dat het management de vragen en uitdagingen van deze leden serieus neemt. Als je elkaar in de ogen kunt kijken, weet je echt wat je aan elkaar hebt.

De toekomst in beeld

Mijn oproep aan alle leden is: denk constructief mee over de toekomst. Over het versterken van de klok. Over serieuze, wereldwijde inzet van Floriday. En over de manier waarop we met elkaar willen samenwerken. Wij zijn de grootste veiling ter wereld. Dit model kan alleen zo krachtig blijven als we ons er allemaal voor inzetten. Nu én in de toekomst.

Met regelmaat verschijnt er een column vanuit de Ledenraad waarin een onderwerp aan de orde komt over wat een ledenraadslid bezighoudt, maar ook waarnemingen en ontwikkelingen komen aan de orde. Dit keer ledenraadslid Riyah Bunty Shah, ledenraadslid sinds 2019 en voorzitter van de voordrachtscommissie. Riya is eigenaar van Bloomingdale Roses in Kenia.