Floriade Expo 2022 in Almere is open! Koning Willem-Alexander opende woensdagmiddag 13 april de wereldtuinbouwtentoonstelling die eens in de tien jaar in Nederland plaatsvindt. Met het thema ‘Growing Green Cities’ richt Floriade zich op het leefbaarder, leuker en duurzamer maken van steden.

Als openingshandeling plaatste Koning Willem-Alexander, samen met drie kinderen, een cress in de 'levende' plattegrond van het Floriade terrein. Bekijk de beelden van de opening.

Algemeen directeur Hans Bakker begeleidde Koning Willem-Alexander voor een rondleiding langs verschillende onderdelen van de Expo. De Nederlandse tuinbouwsector presenteert tijdens Floriade, samen met vierhonderd (inter)nationale deelnemers, innovatieve ideeën en oplossingen voor groenere steden. De basis van het Floriadepark is het Arboretum, een plantenbibliotheek naar ontwerp van landschapsarchitect Winy Maas, waar bezoekers letterlijk doorheen lopen.

Zien, ruiken én proeven

In een grote kas, The Green House, zien bezoekers wat bloemen, planten, groenten en fruit betekenen voor consument en samenleving. De Nederlandse tuinbouwsector laat zien, ruiken én proeven welke impact groen heeft op ons dagelijks leven. Zo wordt onder andere het telen van gewassen getoond met toepassingen van innovaties zoals drones, robots, verticale tuinbouw en sensoren. Met een oppervlakte van maar liefst 1 hectare en een lengte van 170 meter is de kas het grootste gebouw op de Expo.

Productcompetities in The Green House

In The Green House vinden dertien competities plaats, verdeeld over 40 gewasgroepen. Als kweker zijn er diverse mogelijkheden om deel te nemen aan de door Royal FloraHolland georganiseerde productcompetities en noviteitenpresentaties in dit kascomplex. Kwekers van bloemen en planten kunnen hun mooiste producten in een van de gewasgroepen tentoonstellen en laten beoordelen door een speciaal hiervoor aangestelde vakjury. De juryleden komen zowel uit het de productiehoek als uit de marketing en handel. Ook zijn er publieksjureringen.

Valt uw bloem of plant in de prijzen bij Floriade Expo 2022? Deelname biedt kansen om producten te tonen aan een breed publiek. Een kans om sierteeltproducten bij twee miljoen bezoekers in de spotlights te zetten!

Groene stad van de toekomst

In het paviljoen ‘The Voice of Urban Nature’ laten Amsterdam en Almere zien hoe zij samen met inwoners bouwen aan de groene stad van de toekomst. Het Dutch Innovation Experience laat de toekomst van woningbouw zien met duurzaamheid en circulariteit als uitgangspunten. Verder zijn er siertuinen en landenpaviljoens uit Afrika en Amerika, Azië en Europa te zien. Bezoekers kunnen zich met een kabelbaan over het terrein verplaatsen.

Groen is meer dan mooi

Royal FloraHolland is als lid van De Nederlandse Tuinbouwraad nauw betrokken bij Floriade. Met de visie 'Groen is meer dan mooi' levert Royal FloraHolland een bijdrage aan leefbare, groene steden en groene gemeenschappen. De bijdrage aan Floriade sluit hierbij naadloos aan.

Floriade Expo 2022 is geopend voor bezoekers van 14 april tot en met 9 oktober 2022. Daarna wordt het Floriade-terrein een groene autoluwe stadswijk.

Gerelateerd nieuws