Column Ledenraad: “We worden allemaal beter als we meer moeite doen om elkaar te begrijpen”

5 april 2022
Coöperatie
Columns
Wat heb je voor de ander over? Dat is voor vice voorzitter van de Ledenraad Robin van der Knaap de essentie van coöpereren. “Coöpereren is het werkwoord achter coöperatie. Coöpereren betekent voor mij: zo nu en dan ook eens iets laten, ruimte bieden voor de behoefte van een ander. En bovenal: je kunnen verplaatsen in de ander. Je krijgt pas een goed beeld van de wereld als je meedoet. Als iedereen meedoet.”

De kunst van het veranderen

Het zijn van een coöperatie wringt soms. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en maten kwekers. Groot en klein, bloem en plant, seizoenshandel of jaarrond - allemaal zijn ze lid. En dat is ook onze kracht. Maar het maakt het ook lastig. Met name het verschil in omvang leidt tot verschil in behoefte. Het lijkt een structurele spagaat, waar we niet zomaar uit zijn.

Laat ik voorop stellen. Veranderen schuurt, en het ledenbelang botst soms met het belang van het bedrijf. Desondanks heb ik zelf wel bewondering voor onze directie. Met bestellen, betalen, bezorgen zetten ze in op radicale verandering. Verandering die heel hard nodig is, willen we over tien jaar nog bestaan. En ik prijs het lef. Want ga er maar eens aan staan. Zulke grote veranderingen managen, en dan ook nog eens zo’n 3500 leden die er iets van vinden.

Doe mee en verbreed je wereld

Ik heb makkelijk praten. Ik draai nu ongeveer vijftien jaar mee als ondernemer in de sierteeltsector en als lid van de coöperatie, en pas me vrij gemakkelijk aan. Voor mensen die er al veertig jaar in zitten is dit een heel ander verhaal. Hun wereld wordt misschien ondersteboven gekeerd. Het is belangrijk om daar oog voor te houden.

Hoe zorg je nu voor water bij de wijn, en houden we de wijn tegelijkertijd wel drinkbaar? Mijn advies is: probeer je te verplaatsen in anderen. Dat is net zo goed een advies aan mezelf. Ik had het bijvoorbeeld niet zo hoog op met de klok. Nagenoeg alles verhandelen wij direct. Tot ik deelnam aan discussies met klok kwekers. Hun argumenten vóór de klok hoorde. En me ineens veel beter voor kon stellen dat de klok voor hen wel degelijk een belangrijk en onmisbaar instrument is. Dus joh, verdiep je eens in de ander. Investeer daar tijd in. Het levert je enorm veel op. Bijvoorbeeld door naar Ledensessies te komen. Enorm belangrijk voor het functioneren van onze coöperatie.

Houd het ook vooral leuk

En een tweede advies? Houd het vooral leuk voor jezelf. Dat is in ieder geval hoe ik in het ondernemerschap sta. Soms is het de kunst om even een stapje terug te doen. Zodat je hoofd- en bijzaken weer goed kunt onderscheiden. En wat ervoor nodig is om het voor iedereen leuk te houden. Het doet er toe om je stem te laten horen. Kritiek is prima, zolang het constructief is. Het belangrijkste is dus: hou het leuk en doe mee. Zodat de coöperatie ook echt een coöperatie blijft, waarvan we allemaal een onmisbaar onderdeel zijn.”
Met regelmaat verschijnt een column vanuit de Ledenraad waarin een onderwerp aan de orde komt over wat een ledenraadslid bezighoudt, maar ook waarnemingen en ontwikkelingen komen aan de orde. Dit keer ledenraadslid en vice voorzitter Robin van der Knaap, ledenraadslid sinds 2019. Robin is eigenaar van De Wilgenlei, groene potplanten, in Zuid-Holland.

Gerelateerd nieuws