Terug naar nieuwsoverzicht

Trainingen Fytosanitaire Bedrijfscontroleurs voor het VK van start

30 maart 2022

FCM cursisten inspecitie bloemen
Als gevolg van Brexit moeten vanaf 1 juli 2022 snijbloemen, groenten en fruit bij export naar het Verenigd Koninkrijk (VK) voorzien zijn van een fytosanitair certificaat. In het kader van de Erkenningsregeling Bedrijfscontroles is er de mogelijkheid dat opgeleide fytosanitaire-controlemedewerkers van een exportbedrijf of van gekoppelde bedrijven zelf keuringen mogen doen voor zendingen die naar het VK gaan. Voor de sierteelt zijn de eerste vier groepen met in totaal 32 cursisten op 28 maart gestart.
Cursisten konden de trainingen in het e-learning deel al sinds 21 maart volgen in de Naktuinbouw Academy, het online leerplatform van Naktuinbouw. De klassikale- en praktijksessies zijn maandag 28 maart op diverse locaties van start gegaan. Tot en met de zomer zullen minimaal tweehonderd cursisten opgeleid worden voor de sectoren snijbloemen en groenten& fruit. Er staan nog zo’n honderd cursisten op de wachtlijst.

De mogelijkheid om als exporteur een deel van de zendingsinspecties zelf te kunnen uitvoeren en daartoe medewerkers op te leiden via het Erkenningsregeling Bedrijfscontroles is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen het bedrijfsleven (VGB, GroentenFruit Huis, VBN/RFH), NVWA en KCB. Naktuinbouw is door deze partijen gevraagd om een speciale training op te zetten.

Vooraanmelding opleiding

Vanaf 1 juli moeten alle zendingen met snijbloemen, groenten en fruit worden aangemeld in e-CertNL, zodat ze kunnen worden geïnspecteerd en voorzien van een verplicht fytosanitair certificaat. Dankzij de Erkenningsregeling Bedrijfscontroles bestaat de mogelijkheid voor exporteurs om dit met eigen medewerkers te doen.

Om in aanmerking te komen voor de Erkenningsregeling Bedrijfscontroles, is het noodzakelijk dat er medewerkers worden opgeleid binnen het exportbedrijf en/of keten. Daarvoor dienen exportbedrijven zich nu zo snel mogelijk aan te melden. Het is belangrijk dat dat zo snel mogelijk gebeurt. Er is een beperkt aantal opleidingsplekken beschikbaar en deelname vindt plaats op volgorde van aanmelding. Bedrijven kunnen zich voor de opleiding vooraanmelden* door een email te sturen aan: Brexit@kcb.nl.

Vermeld in de mail de volgende gegevens:
  • bedrijfsnaam
  • contactpersoon
  • telefoonnummer
  • adres
  • vakgebied (snijbloemen of groenten en fruit)
  • aantal cursisten
  • namen cursisten

Definitieve inschrijving voor de individuele medewerkers en trainingsdata volgt na toekenning van de opleidingsplek en gebeurt via de Naktuinbouw Academy. (VBN/RoyalFloraHolland mede namens VGB/Groente & Fruithuis/NVWA/KCB/Naktuinbouw).

Meer informatie

Uitgebreide informatie hierover staat nu op de NVWA website: nvwa.nl/bedrijfscontrole
Deze website zal geleidelijk worden uitgebreid met nieuwe informatie, dus check regelmatig!