Op het gebied van zo milieuvriendelijk mogelijk produceren hebben we als sector al veel bereikt

17 maart 2022
Duurzaamheid
Coöperatie
In een serie portretten brengen wij leden van Royal FloraHolland in beeld. Ondernemers, denkers en vernieuwers die met elkaar en met het management van Royal FloraHolland in gesprek gaan. Bijzondere mensen met eigen ideeën en staan voor wat ze doen. In deze column is Bas Sonneveld aan het woord vanuit de FPC eenjarige zomerbloeiers.
  • Bas Sonneveld (30)
  • FPC eenjarige zomerbloeiers
  • Sonneveld Plants
  • Zomerbloeiers, Kerstster, Cyclamen
  • Regio Westland (Naaldwijk)
  • Woont samen en heeft een kindje

“Bijna vijfhonderd kwekers vertegenwoordigen we met de FPC eenjarige zomerbloeiers. Een mooi aantal dus, en erg divers. Sommigen hebben bij wijze van spreken een stukkie grond bij schoonvader, terwijl anderen veel groter zijn. Dat maakt deze FPC voor mij interessant. Je moet steeds schakelen: welke belangen zijn er? Uiteindelijk heeft natuurlijk niet iedereen hetzelfde idee of dezelfde portemonnee.

Het is mooi om via de FPC als spreekbuis te dienen voor onze productgroep. Vanuit alle invalshoeken leveren we input: of het nu over de klok gaat, of over promotie - er is voor alle onderwerpen wel een FPC-lid die hier meer vanaf weet. Voor promotie werken we samen met andere kwekers(FPC’s), via een landelijk budget. Wat ik wel jammer vind, is dat alles langs veel lagen moet. Soms is het dan onduidelijk wat er precies met ons advies gebeurt. Maar dat het zin heeft om mijn stem te laten horen, daar twijfel ik niet aan.

Een thema dat mij bezighoudt is duurzaamheid. Op het bedrijf gebruiken we aardwarmte en werken we met carbonvrije potten. Buitenstaanders zien onze sector vaak nog als vervuilend. En dat is niet terecht. Op het gebied van zo milieuvriendelijk mogelijk produceren hebben we als sector al veel bereikt. Dat mogen we best wat beter uitdragen. En daar kunnen we vanuit de FPC aan bijdragen. Door de Ledenraad op dit vlak te adviseren.

Ik vind werken in de tuinbouw een prachtig vak. Negen jaar geleden ben ik in het bedrijf van mijn vader gestapt, sinds twee jaar ben ik mede-eigenaar. We hebben best wat struggles gehad, in het begin. Met je kind moet je je kindje leiden. Maar wat het erg mooi maakt, is onze gedeelde passie. We gaan er beiden keihard in. En dat bedoel ik niet negatief. Dat uit zich in mooie dingen, zoals investeringen in een spuitboom en in vaste oppot opstellingen op het bedrijf. Ik zag dat tijdens mijn stages.Mijn vader had vertrouwen in mijn argumenten en ging mee. Dat vind ik mooi: zo brengen we het bedrijf samen een stap verder.”

Gerelateerd nieuws