Terug naar nieuwsoverzicht

Steenwijk Abbenes: “De markt vraagt om een milieucertificaat”

2 maart 2022

Steenwijk Abbenes
In het zuiden van de Haarlemmermeerpolder teelt Steenwijk Abbenes diverse soorten zomerbloemen, vooral voor de directe handel. Alle bloemen worden buiten geteeld. Al jarenlang voert het bedrijf een milieucertificaat. Wat levert dat het bedrijf in de praktijk op?
“Het is al jaren geleden dat we begonnen met een milieucertificaat. Via Royal FloraHolland kreeg je toen korting en het leek me goed voor mijn bedrijf. En dat denk ik nog steeds”, zegt Timo Steenwijk. Hij is de vierde generatie en sinds 1997 eigenaar van Steenwijk Abbenes, dat meer dan honderd jaar geleden begon als bedrijf in akkerbouw en veeteelt. “Toen ik het bedrijf overnam, ben ik begonnen met bloemen. Daar zit gewoon meer handel in.”

Een kort zinnetje dat verraadt dat Timo vooral economisch denkt. “We kregen toen ook al vragen van klanten, of we een milieucertificaat hadden. Tegenwoordig eisen klanten dat gewoon. We willen niet achterlopen op de markt. Ik teel bloemen die de klanten willen kopen. Zo’n certificaat laat ook zien dat je doet wat je zegt. Alles is meetbaar en te controleren. Dus wat levert een milieucertificaat ons op? In de eerste plaats dat je je producten kwijt kunt.”

Buitenteelt

Steenwijk Abbenes is gespecialiseerd in het kweken van een breed assortiment zomerbloemen in grote aantallen. Timo: “Op onze kwekerij telen we diverse soorten zomerbloemen. De hoeveelheid die wij van ieder soort telen, hangt af van de vraag die wij naar de verschillende soorten hebben. We beginnen straks met de pioenrozen, ook meerdere soorten. Verder onder andere Carthamus, Bupleurum, Brassica, Callistephus en Helianthus. Alle bloemen worden buiten geteeld. Wij leveren onze producten daarom van begin mei tot begin december. We proberen elk jaar wat nieuws, andere soorten. Daar doen we testjes mee. We proberen de markt te volgen, dus: wat wil de klant?”

Meerwaarde

Inmiddels heeft Timo naast zijn milieucertificaat ook een GLOBALG.A.P. Flowers & Ornamentals en GRASP certificaat behaald. “Bij een milieucertificering doe je eigenlijk niet veel meer dan registreren. Het is een monitoringstool waarmee bedrijven aan de juiste knoppen kunnen draaien om zo hun milieu-impact te verlagen. De eisen die ze stellen, zijn verplicht vanwege de wet. Dus dan doe je het minimale om aan te tonen dat je op een verantwoorde wijze teelt. Bij GLOBAL.G.A.P GRASP word je ook beoordeeld op sociale risico’s en het creëert bewustwording op bedrijfsniveau.” Ook kijkt GLOBALG.A.P Flowers & Ornamentals naar de traceerbaarheid van de producten, milieu en veiligheid en hygiëne binnen het bedrijf. Eén keer per jaar worden alle puntjes op de i gezet, maar ook echt álle! Van risico inventarisatie tot evaluatie. “Dat dwingt je de zaken voor elkaar te hebben. De verbandtrommel wordt dan ook een keer per jaar nagekeken, zo ver gaat dat.” En de hoeveelheid administratie? “Alles wat je bij moet houden is natuurlijk lastig. Maar we zijn het inmiddels gewend. En ik mag niet klagen, we hebben een administratief medewerkster.”