De dramatische situatie in Oekraïne heeft op dit moment geen grote impact op de handel in bloemen en planten. Helaas zien we dat individuele bedrijven die zich richten op bijvoorbeeld Rusland wel hard worden geraakt. Op vrijdag 25 februari, de dag na de inval, was er geen sprake van ernstige verstoringen van de prijsvorming op de klok. De aanvoer op de klok was licht minder, er was nauwelijks sprake van doordraai. De prijzen van producten die veelgevraagd zijn in Oost-Europa in de aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart zijn duidelijk lager dan vorig jaar. Dat geldt met name voor chrysant, gerbera, freesia, roos en lisianthus. Met de kanttekening dat de prijzen in 2021 op een hoger niveau lagen dan in de jaren daarvoor.

Op dit moment is er voor Royal FloraHolland geen aanleiding om aanvullende maatregelen te nemen. Het bestaande beleid is adequaat. Vanzelfsprekend wordt op dagelijkse basis gemonitord op onder meer excessen en mogelijke knelpunten in de financiële afhandeling. Welke impact sancties zullen hebben valt op dit moment niet te zeggen. De sterke devaluatie van de roebel zal gevolgen hebben voor de koopkracht in Rusland.

Gevolgen voor gasprijzen

Grote zorgen blijven er over de energieprijzen. De gasprijs is de afgelopen dagen verder gestegen, het plafond lijkt nog niet bereikt. Het crisisteam energie waar naast onder meer Glastuinbouw Nederland ook Royal FloraHolland deel van uitmaakt is hierover in nauw overleg met de ministeries van LNV en EZK. Kwekers zullen beseffen dat het onder de huidige onzekere omstandigheden niet verstandig is om zich in directe stromen vast te leggen op prijzen voor de langere termijn.

Gerelateerd nieuws