Column Ledenraad: “Vertrouwen onmisbaar om elk goed gesprek te laten slagen”

19 januari 2022
Coöperatie
Herman de Jong
Met regelmaat verschijnt een column vanuit de Ledenraad waarin een onderwerp aan de orde komt over wat een ledenraadslid bezighoudt, maar ook waarnemingen en ontwikkelingen komen aan de orde. Dit keer kweker Herman de Jong, ledenraadslid en lid van de commissie Finance. Herman is eigenaar van De Jong Flowers b.v. in Noord Holland.
Als je het met elkaar hebt over de centen, dan móet het met het vertrouwen goed zitten. Ik draai nu een aantal jaren mee in de commissie Finance. Dit is één van de dingen die ik heb opgestoken. Samen met de andere commissieleden discussiëren we met David (van Mechelen, financieel directeur) en zijn team over belangrijke financiële vraagstukken. Denk aan ict, Aalsmeer-Oost, orderpicken en ook de tarieven voor het volgende jaar. We behartigen hierin de belangen van de leden. Soms wordt er stevig gediscussieerd.

Het vertrouwen is er

Waarom is het vertrouwen dan zo belangrijk? Je moet er zeker van zijn dat je alles tegen elkaar kunt zeggen. Kritisch kunt zijn naar elkaar toe. Dat de ander met een open vizier het gesprek ingaat, dus zonder dubbele agenda. En dat vertrouwen is er. Tussen de leden van de commissie Finance, tussen de commissie en de Ledenraad en tussen de commissie en het team van David. Elke vraag die er ligt, kan gesteld worden. Als er na afloop toch nog iets knaagt, kunnen we altijd bij elkaar terecht. Dat maakt de samenwerking binnen al deze gremia erg prettig en nuttig.

Ledenraad maximaal aangehaakt

De rol van de commissie Finance is om besluitvorming in de Ledenraad voor te bereiden. Voor alles wat over financiën in de Ledenraad komt, hebben we het voorwerk al gedaan. In een heldere memo nemen we de andere Ledenraadsleden mee in wat we adviseren. We leggen ook uit welke voors en tegens we zien. En of we nog bedenkingen hebben. Zo kan ieder lid van de Ledenraad een weloverwogen beslissing maken. Dat moet ook, want ieder lid is zélf verantwoordelijk voor de keuze die hij of zij maakt. Daarom doen we ons best om de Ledenraadsleden maximaal aan te haken.

Stevige discussie

Een mooi voorbeeld van hoe dit werkt is de tarievenstructuur. Dat is een onderwerp dat jaarlijks terugkeert. Hier zat dit jaar best wel wat inhoudelijke discussie. Dat gesprek hebben we dan ook stevig gevoerd met de directie. Uiteindelijk kun je niet op alle punten je gelijk halen. Het gaat om het totaalpakket. En dat pakket is dan weer goed voor de gehele sector. Dat betekent dat we soms als commissie water bij de wijn doen, om iets anders te winnen. We delen dat uiteindelijk ook in de memo naar de voltallige Ledenraad. Zodat zij begrijpen hoe bepaalde keuzes tot stand zijn gekomen. En op basis daarvan een weloverwogen beslissing kunnen maken.

We doen het voor u

Het mooie aan mijn lidmaatschap van de commissie Finance is dat ik direct kan helpen onze coöperatie financieel sterk en gezond te houden. Dat is in het belang van alle leden en van de hele sierteeltsector. We leven in een snel veranderende wereld. Schaalvergroting, digitalisering, enzovoort - en we moeten mee. Maar ondertussen moet de exploitatie ook blijven kloppen. En daarvoor zitten wij er. Namens u, lid van de coöperatie. En ik hoop dan ook dat we steeds op uw vertrouwen mogen blijven rekenen. Want zoals ik al aan dit verhaal begon: vertrouwen is onmisbaar om elk goed gesprek te laten slagen.

Gerelateerd nieuws