Sinds 1 januari 2019 geldt in Duitsland de verpakkingswet VerpackG. Deze wetgeving gaat tot nu toe alleen over ‘Business to Consumer’ verkoopverpakkingen (zoals hoezen, etiketten, plantpotten). Vanaf 1 januari 2022 is deze verpakkingswetgeving ook van toepassing op ‘Business to Business’ transportverpakkingen (trays, dozen etc.). Lees hierover meer en wat dit voor u betekent.
Verkoopt u aan Duitse klanten en levert u de producten bij uw klanten in Duitsland af? Verkoopt u producten via Veiling Rhein-Maas? Zorg er dan voor, dat u zich goed informeert over de wetgeving VerpackG. Voorkom boetes en start op tijd met registreren. En sluit, als van toepassing, een overeenkomst met een recyclebedrijf af.

Huidige wetgeving VerpackG

De bestaande verpakkingswetgeving betekent een registratie in een openbaar online Zentrale Stelle Verpackungsregister (ZSVR) voor eenieder, die producten in met ‘Business to Consumer’ verkoopverpakkingen in Duitsland in het economische verkeer brengt. Daarnaast is een overeenkomst verplicht met een recyclebedrijf voor het volume, wat op de Duitse markt wordt gebracht.

U kunt meer lezen over de huidige wetgeving op de pagina Verpakkingswet Duitsland op onze website. Ook vindt u hier meer informatie over onze afspraak met de Duitse recycle-organisatie Landbell over gunstige tarieven en voorwaarden voor onze leden.

Alle bestaande wetgeving blijft onverminderd van kracht. Hieronder leest u kort samengevat welke aanvullingen gaan gelden in 2022.

Uitbreiding VerpackG per 2022

De wetgeving VerpackG breidt als volgt uit:

Per 1 januari 2022
Vanaf 1 januari 2022 zijn ook ‘Business to Business’ (B2B) transportverpakkingen onderdeel van deze wetgeving. Dit betekent dat, eenieder die producten in ‘B2B’ transportverpakkingen (trays, dozen, emmers etc.) in het economisch verkeer in Duitsland brengt, het volgende hierover moet vastleggen:
  • Volume
  • Materiaalsoort
  • Terugname of recycling na gebruik
Een melding maken van deze documentatie is overigens niet nodig, maar het overleggen bij controles van deze documentatie is wel een vereiste. Maakt u gebruik van standaard verpakkingen, verrekent u via Royal FloraHolland met een Duitse afnemer of voert u aan middels de betreffende fustcode(s) op Veiling Rhein-Maas? Dan heeft u voldoende data beschikbaar om aan een dergelijk controleverzoek te kunnen voldoen.

Als er bij de Duitse instanties een format beschikbaar komt, waarmee u de gevraagde informatie kunt documenteren, dan delen wij dit uiteraard met u.

Per 1 juli 2022
Daarnaast is vanaf 1 juli 2022 registratie bij de ZSVR voor alle bedrijven, die B2B transportverpakkingen in Duitsland op de markt brengen verplicht. Verder zijn alle vermarketingsorganisaties in Duitsland (dus ook Veiling Rhein-Maas) vanaf deze datum verplicht om producten van niet-geregistreerde producenten te weigeren.

De invulling van deze verplichting is nu op hoofdlijnen bekend. Als meer informatie over de details beschikbaar is, informeren wij u weer via de Royal FloraHolland digitale nieuwsbrief.

Duitse wetgeving

Voor de volledigheid willen wij u erop wijzen, dat VerpackG wetgeving is van de Duitse overheid en geen regelgeving van Royal FloraHolland. Wij zijn derhalve niet verantwoordelijkheid voor het correct naleven van deze wetgeving en controleren ook niet hierop. Dit nieuwsbericht is informatief van aard. U bent en blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het correct naleven van wet- en regelgeving in dit kader.

Meer weten of vragen?

Neem dan gerust contact op met ons Klant Contact Center, zij helpen u graag verder. Voor vragen aan Veiling Rhein-Maas over VerpackG is Mark Ledwig contactpersoon. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 0049-2839 59 3300 of per mail: mark.ledwig@veilingrheinmaas.de.

Gerelateerd nieuws