Extra update n.a.v. de persconferentie van het kabinet van 18 december 2021

19 december 2021
Royal FloraHolland
Corona
Het kabinet heeft gisteren in een persconferentie aangekondigd dat Nederland vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat. Wat betekent dit voor de sierteeltsector? We geven u een update.

Alle niet-essentiële winkels zijn vanaf vandaag gesloten. Helaas betekent dit dat ook bloemist en tuincentra de deuren moeten sluiten, juist in de periode zo vlak voor de kerst. Verkoop van sierteeltproducten blijft wel mogelijk middels het zogeheten click-en-collect. Online bestellen en afhalen van bloemen en planten blijft daarmee mogelijk. Een termijn van 4 uur tussen bestellen en afhalen is daarbij niet nodig. Online bestelde producten kunnen in tijdsloten opgehaald worden. De buitenverkoop van kerstbomen blijft mogelijk.
Vooralsnog verwachten we dat de markt blijft functioneren zoals dat normaal gesproken in deze periode het geval is. De belangrijke afzetlanden voor de sierteelt zijn op dit moment niet in harde lockdown waardoor de export op peil blijft. In Nederland blijft volgens het huidige pakket maatregelen de verkoop van sierteeltproducten in beperkte mate mogelijk. We verwachten daarom dat de vraag naar bloemen en planten in stand blijft en het omzetverlies daarmee beperkt.

We monitoren de ontwikkelingen en staan daarbij intensief in contact met relevante (belangen)organisaties in Nederland en in de belangrijkste exportlanden. Er wordt onderzocht of de steunmaatregelen (Noodfonds en NOW) van een eerdere lockdown weer van kracht worden. Wij adviseren in ieder geval ondernemers om eventuele omzetschade vanaf heden te administreren.

We houden u vanzelfsprekend op de hoogte van relevante ontwikkelingen.

Gerelateerd nieuws