Royal Flora Holland Leon Ammerlaan
Met regelmaat verschijnt een column vanuit de Ledenraad waarin een onderwerp aan de orde komt over wat een ledenraadslid bezighoudt, maar ook waarnemingen en ontwikkelingen komen aan de orde. Dit keer ledenraadslid Leon Ammerlaan, ledenraadslid en mede-eigenaar van Ammerlaan The Green Innovator, een handelskwekerij die gespecialiseerd is in tropische groene planten uit Pijnacker.

De één zegt: het glas is halfvol. De ander zegt: het glas is halfleeg. Komt er een derde, die vraagt: waar is de kraan? Geweldig, toch! Wat dat voor mij zegt is: denk in mogelijkheden. Dat is hoe ik in mijn ondernemerschap sta. Maar ook in mijn lidmaatschap van de Ledenraad. Als er een wil is, dan is er altijd een weg.
Aan het bovenstaande merk je al wel: ik ben een positivo in hart en nieren. Dat wil niet zeggen dat ik als ondernemer nooit ergens tegenaan loop. Neem Floriday. Daar hebben we op het bedrijf best issues mee gehad. Neem bijvoorbeeld ons brede assortiment, van meer dan 1100 soorten. Dat konden we in eerste instantie gewoon niet kwijt in het platform. Ik gooi dan niet meteen de deur dicht. Ik denk juist: hoe kunnen we hier toch iets mee?

De deur blijft open

Deel je oplossing

Vanuit de Ledenraad ben ik ook bij Floriday betrokken. En zeker: in het begin is RFH hier te snel mee gegaan. Dat was niet goed. De coöperatie moet ontzorgen. Dat is hoe ik erin sta. Aan de andere kant zie ik ook een verantwoordelijkheid voor leden. Als je ergens mee zit, geef het dan aan. Dat is waarom ik in de Ledenraad zit. Zorgen dat in beleid en strategie het belang van onze leden goed meeweegt. Maar daarvoor is dus ook input van leden nodig. En als iets je niet zint - prima - maar kom ook met een oplossing. Een manier waarop het volgens jou beter is. Dan hebben we iets om over te praten. Al besef ik me ook best dat dat de afgelopen twee jaar niet makkelijk zijn geweest.

Zoek elkaar op

Tijdens de Trade Fair merkte ik weer hoe fijn het is om elkaar face to face te ontmoeten. Wauw, wat een goede vibe was daar. Om positieve en negatieve dingen te delen moet je elkaar gewoon spreken. Juist tijdens zo’n mooi evenement. Waar je elkaar toevallig tegen het lijf loopt. Dan komt het vaak tot een goed gesprek. En dat is zo belangrijk voor onze coöperatie. Het zorgt voor verbinding. Waar nodig klaart het de lucht. Gewoon, omdat je elkaar in de ogen kijkt. En omdat je voelt dat je allemaal in hetzelfde schuitje zit. Tijdens corona was dat minder goed mogelijk. Vandaar mijn oproep: als het kan, ontmoet elkaar. Praat met elkaar. Over je bedrijf, over je mooie product, over zorgen en oplossingen. De coöperatie is het sterke cement dat ons daarin verbindt.

Kaart het aan

En wat Floriday betreft: er is geen weg meer terug. Ik begrijp dat het lastig is. Zo was dat ook met de introductie van de smartphone. Inmiddels kan iedereen hiermee omgaan. Je zult zien dat het met Floriday net zo werkt. Loop je tegen iets aan dat niet werkt? Neem contact op met Floriday. Ze helpen je heel graag verder. Twee keer per jaar wordt de software aangepast. Hoe vaker een probleem bij Floriday wordt aangekaart, hoe sneller het wordt aangepakt.

Positief blijven doe je zo

Helemaal de software induiken op ons bedrijf? Dat doet mijn dochter voor me. Zij heeft er veel meer feeling mee dan ik. Dat is dus ook mijn tip aan andere kwekers. Lukt het je niet? Schakel jongelui in. Zij helpen je hier maar al te graag bij. Zo houd jij energie over voor andere dingen. Dat is denken in mogelijkheden. Mijn manier om plezier te houden in alles wat ik doe. En ik kan het iedereen aanraden.

Leon Ammerlaan
Lid Ledenraad Royal FloraHolland

Gerelateerd nieuws