Terug naar nieuwsoverzicht

Voortgang vernieuwde aanpak digitale milieuregistratie en milieucertificering

23 november 2021

MRC
Royal FloraHolland communiceerde in september een vernieuwde aanpak om kwekers te stimuleren en te begeleiden bij het starten van een digitale milieuregistratie. In de afgelopen drie maanden is het team Duurzame Ontwikkeling en Kwaliteit hard aan de slag gegaan met deze aanpak, in nauwe samenwerking met de FPC’s (FloraHolland Productcommissies). Graag nemen we u mee in de voortgang.

Een groot deel van de aanvoerders is al begonnen met digitale milieuregistratie. Op dit moment voert ongeveer 57% van de aanvoerders bij Royal FloraHolland milieuregistratie en 44% van de aanvoerders heeft een milieucertificaat. Royal FloraHolland wil de resterende kwekers ook motiveren om te beginnen. Het gaat dan om circa 1.700 kwekers waarvan zich ongeveer twee derde in Nederland en de rest in het buitenland bevindt.

Samenwerking met FPC’s

Inmiddels is met 23 van de 27 FPC's besproken hoe we deze kwekers het beste kunnen benaderen:
  • Van twee FPC's, Gerbera en Kalanchoë, zijn alle kwekers al begonnen, dus 100% van deze kwekers voert digitale milieuregistratie en milieucertificering.
  • Bij tien FPC’s zijn er minder dan zes kwekers nog niet begonnen. Met deze kwekers nemen wij contact op om hen te vragen mee te doen, zodat deze FPC's hopelijk ook snel op 100% zitten.
  • Verder zijn kwekers van seizoensbloemen, bolbloemen en tulpen zonder digitale milieuregistratie uitgenodigd voor een online informatiebijeenkomst op woensdag 8 december om 15.00 uur. U kunt zich hier ook voor aanmelden. Zij hebben ook een uitnodiging ontvangen voor een persoonlijk bezoek door onze duurzaamheids-expert Danielle van Heijningen. U kunt zich hier ook voor aanmelden. Zij beantwoordt al uw vragen, geeft tips en helpt u op weg met digitale milieuregistratie en milieucertificering.
  • Met FPC Boomkwekerij producten, FPC Bloeiende Planten, FPC Snij-Anthurium en FPC Freesia wordt vanuit de FPC een brief naar de achterban gestuurd, worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd, en zijn productmanagers en veilingmeesters actief om het onderwerp onder de aandacht te brengen.
  • De overgebleven FPC’s spreken de komende weken verder over een plan om kwekers zonder digitale milieuregistratie te benaderen.
  • Ook kijken we per land naar onze kwekers in het buitenland en hoe we hen kunnen motiveren om met digitale milieuregistratie te beginnen. In Kenia, Duitsland, Israël, België, Italië en Spanje zitten de meeste kwekers, en afhankelijk van de lokale situatie worden informatiefolders vertaald, bedrijven bezocht en telefoontjes gepleegd om digitale milieuregistratie en milieucertificering onder de aandacht te brengen.

Waarom digitale milieuregistratie en milieucertificering?

Ons gezamenlijke doel is om onze mooie sector toekomstbestendig te houden. Daar hoort bij dat wij transparant zijn naar de markt over het productieproces van onze bloemen en planten, zodat we iedereen kunnen laten zien hoe onze producten zijn gekweekt, en we de groeiende markt voor gecertificeerde producten kunnen bedienen. De best beschikbare manier om dit te doen is met digitale milieuregistratie en milieucertificering. Daarom willen we zoveel mogelijk kwekers stimuleren en helpen met digitale milieuregistratie te starten en daarna een milieucertificaat te behalen.

Wist u dat…

De VGB en grote handelsbedrijven hun inkopers helpen om het aandeel handel afkomstig van bedrijven die milieuregistratie- en certificering voeren te vergoten? Door middel van de Sustainable Sourcing Scan houden zij nauwlettend het percentage gecertificeerde inkoop bij, omdat bij steeds meer van hun klanten dit een belangrijk onderwerp is. Bijvoorbeeld Fleurop, met honderden aangesloten bloemisten in Nederland, eist dat alle winkels zich certificeren en een groot deel van hun bloemen inkoopt bij kwekers met een milieucertificaat.

Vernieuwde informatiefolder

Wilt u nog eens rustig nalezen welke stappen u zet om te beginnen met digitale milieuregistratie? Bekijk dan onze vernieuwde informatiefolder.