Jury Greenovation Award: “Laat zien hoe je de sector helpt te verduurzamen”

2 augustus 2021
Duurzaamheid

Dit najaar reikt Royal FloraHolland voor de vijfde keer de jaarlijkse Greenovation Award uit tijdens de Trade Fair Aalsmeer 2021, omdat wij vinden dat duurzame innovaties een podium verdienen. Met jurylid Quincy von Bannisseht van Glastuinbouw Nederland spraken we over de Award én hij geeft tips waar u op moet letten met uw inzending!

De diversiteit aan inzendingen viel hem vorig jaar het meest op. "Van verpakkingen en etiketten tot pot-plantconcepten en teeltsystemen. Dat geeft toch wel aan dat in de hele keten bedrijven hun best doen verder te komen op verduurzamingsgebied."

Quincy von Bannisseht is dit jaar voor de derde keer jurylid bij de Greenovation Award. Als strategisch manager bij Glastuinbouw Nederland houdt hij zich bezig met de duurzaamheidsstrategie van de organisatie. "Dat je als sierteeltbedrijf graag laat zien wat voor moois je teelt en hoe je dat doet, vind ik essentieel. Nogal wat ondernemers zijn zich er niet van bewust dat ze met hun bloemen, planten en duurzame manier van telen, goud in handen hebben. Vertel nu eens hoe bloemen en planten bijdragen aan een gezonde en prettige leefomgeving. Laat zien hoe aantrekkelijk het is om in de sierteelt te werken en hoe de sector meehelpt de maatschappij duurzamer te maken. Door dat verhaal vaker naar buiten te brengen, verstevig je je bestaansrecht op de lange termijn."

Waarom is een initiatief als de Greenovation Award belangrijk voor de sector?

"Inspiratie! Deze prijsvraag kan ondernemers inspireren tot nieuwe ideeën of tot het geven van een eigen draai aan een innovatie die ze hebben gezien. Zo motiveert de Award ondernemers verder te gaan op het pad van verduurzaming. Daarnaast levert de Award producten en concepten op die ingrediënten zijn voor mooie verhalen die je als ondernemer kunt vertellen om te laten zien wat onze sector kan betekenen voor de maatschappij."

Welke trends zijn er in de sector als het gaat om duurzaamheid en innovaties?

"Met name het verantwoording afleggen over wat je als bedrijf aan verduurzaming doet, wordt steeds belangrijker. Dat zie je terug in de toenemende vraag naar gecertificeerde producten en in de ontwikkeling van milieu footprint methodieken. Dat is een trend vanuit de markt. Vanuit de overheid gaat er op termijn wetgeving komen rond due diligence. Dat houdt in dat bedrijven risico's omtrent bijvoorbeeld CO2-uitstoot, watergebruik en de milieu-impact van gewasbescherming in kaart moeten brengen en moeten kunnen aangeven wat ze eraan doen om die te verkleinen of te voorkomen. Hiermee zal de hele sierteeltketen te maken krijgen, zowel groothandel als productie. Daarom is het belangrijk voortdurend te werken aan duurzame producten en concepten."

Waar gaat u op letten als jurylid?

"De jury hanteert een set criteria, waarbij originaliteit natuurlijk belangrijk is. Het moet wel om iets nieuws gaan. Waar we als jury ook naar kijken is 'storytelling', oftewel: welk verhaal vertelt een inzending? Wat wil je bereiken met je innovatie? Wat heeft de maatschappij eraan? Het verhaal achter een innovatie is heel belangrijk."

Wist u vorig jaar bij de winnende inzender direct: dit is een bijzondere innovatie?

"De winnaar, Kwekerij Barendse Freesia, sprong er meteen uit. Het ging om een teeltsysteem met verschillende duurzame elementen die elkaar versterken. Ook het verhaal klopte. Mijn tip: voorzie je inzending van een aantrekkelijk verhaal dat geen vragen oproept, maar antwoorden geeft. Zet dus niet zomaar een staccato omschrijving op papier, maar ga er echt eens voor zitten om een goed verhaal neer te zetten."

Waarom 'moeten' bedrijven meedoen?

"Allereerst omdat je dan natuurlijk kans maakt op de award en bijbehorende professionele foto- en videoshoot, media-aandacht en gratis standruimte op de Trade Fair Aalsmeer 2022. Wordt je inzending genomineerd, dan levert je dat een presentatie op de beursvloer op. Maar winnen of niet: door mee te doen, wissel ideeën voor verduurzaming met elkaar uit. Het helpt de focus op verduurzaming te houden. Dat is goed voor je bedrijf, voor de sector en voor de maatschappij."


Gerelateerd nieuws