Ieder jaar stemmen leden van Royal FloraHolland op de Dag van de Coöperatie op kandidaten voor de Ledenraad. De Ledenraad is daardoor een afspiegeling van het ledenbestand. Maar wat doet de Ledenraad nu eigenlijk en waarom is die afspiegeling zo belangrijk? Eva van Etten, lid van de Ledenraad, doet haar verhaal.

In de Ledenraad van Royal FloraHolland werken veertig leden samen om met elkaar de 'rauwe werkelijkheid' van de tuin in het bedrijf te brengen. Dit doen wij door de theorie van de strategie te verbinden aan de uitwerking ervan in de praktijk op de tuin. Zo zorgen we er samen voor dat Royal FloraHolland dé internationale marktplaats wordt van voor en door de leden.

Wij hebben een mooi en divers ledenbestand van circa 4.000 leden. Die diversiteit maakt het er niet altijd makkelijker op, maar houdt het zeker levendig en interessant. Uniformiteit zou misschien gemakkelijker zijn, maar eenheidsworst is ook saai. De diversiteit van ons ledenbestand maakt dat Royal FloraHolland een unieke coöperatie is en dat is iets waar we trots op mogen zijn. Sterker nog, die diversiteit is ook de kracht van onze coöperatie: Royal FloraHolland is daardoor de marktplaats met het breedste en diepste assortiment.

Uit de diversiteit ontstaat ook de noodzaak dat de Ledenraad uit een goede afspiegeling van het ledenbestand bestaat. Om een goede afspiegeling en daarmee een goed werkende Ledenraad te krijgen, heeft de Ledenraad leden nodig uit alle gelederen van ons ledenbestand. Want de een zijn 'rauwe werkelijkheid' is niet per se die van een ander. We zijn echter niet alleen maar verschillend, we zijn in de basis ook hetzelfde. Wat ons allemaal verbindt is de marktplaats die Royal FloraHolland ons biedt en die wij met elkaar opbouwen en versterken. Van voor en door de leden.

Diversiteit zorgt ook voor wrijving. Laatst vroeg iemand mij: "wat is de achilleshiel van ons model van samenwerken?" Mijn antwoord was als de Ledenraad de verbinding met het ledenbestand verliest waardoor de Ledenraad niet meer gevoed wordt met hun 'rauwe werkelijkheid'. Want door wrijving ontstaat ook glans, vooruitgang en groei. Met zijn veertigen hebben we als Ledenraad veel kennis en ervaring in huis, maar we hebben zeker de wijsheid niet in pacht.

Royal FloraHolland maakt veranderingen door. Verandering zorgt voor groei en vooruitgang, maar roept ook weerstand op. Je hoort daarom wel eens: "het voelt niet meer eigen" of "er wordt niet geluisterd". Hier is een remedie voor: maak het eigen en laat je stem horen in de Ledenraad. Meld u aan en breng uw 'rauwe werkelijkheid' de Ledenraad in. Hoe meer werkelijkheden aanwezig zijn in de Ledenraad, hoe wijzer hij wordt.

Als je op regelmatige basis open en eerlijk zaken met elkaar deelt, de 'rauwe werkelijkheid' inbrengt in de Ledenraad, dan is Royal FloraHolland echt van voor en door de leden. Dan groeit Royal FloraHolland door de verbinding die het heeft met al zijn leden.

Dus: meld u aan voor de Ledenraad. Maak de verbinding. Werk mee aan de groei van Royal FloraHolland!

Eva van Etten, lid van de Ledenraad

U kunt zich nog tot en met 30 september 2021 aanmelden als kandidaat voor de ledenraad per 1 januari 2022.

Gerelateerd nieuws