Renate Koppen van Kwekerij Groenhof zit in de FPC bloeiende planten. Ze merkt dat kwekers niet altijd het achterste van hun tong laten zien. Maar via de FPC kun je wel je stem laten horen.

In een serie portretten brengen wij leden van Royal FloraHolland in beeld. Ondernemers, denkers en vernieuwers die met elkaar en het management van Royal FloraHolland het gesprek aangaan. Over de vraagstukken waar we als coöperatie voor staan. Bijzondere mensen met eigen ideeën en een gezamenlijke droom: een bloeiende toekomst voor onze coöperatie.

Renate van Koppen (47)

  • Kwekerij Groenhof
  • Hibiscus
  • Regio Westland
  • Getrouwd, twee dochters

"Wij zijn zelf niet zo'n grote kwekerij. Dat maakt het voor mij extra interessant en leerzaam om bij de coöperatie betrokken te zijn. Daarom sloot ik me vijf jaar geleden aan bij de FPC bloeiende planten. Zo krijg ik mee wat er bij Royal FloraHolland en bij collega kwekers leeft. Dat vind ik belangrijk. Om even van mijn eigen eiland af te stappen, en voeling te houden met de markt, het product en met collega's."

Kwekers laten niet altijd het achterste van hun tong zien

Soms komt er vanuit de coöperatie een vraag aan de FPC. Bijvoorbeeld of wij de stand van zaken van certificering bij onze achterban willen peilen. Ik ga dan met collega's in gesprek: hoe sta jij erin? Hoe kun je je verbeteren en waar loop je tegenaan? Dat moet dan geen verkooppraatje vanuit de coöperatie worden. Ik wil oprecht weten wat er leeft. Zodat we dit weer terug kunnen geven aan Royal FloraHolland voor verder beleid. Ik merk wel dat kwekers niet altijd het achterste van hun tong laten zien. En dat begrijp ik ook wel. Maar toch: via de FPC kun je je juist stem laten horen."

Duurzaamheid is sowieso een onderwerp dat me aanspreekt. Ik heb in Wageningen gestudeerd - dan kom je toch als halve bioloog terug. Voorop staat dat ik een mooi product wil kweken. Hoe kan ik dat nu zo milieuvriendelijk doen? Ik vind het ook mooi als ik collega's kan laten nadenken over duurzaamheid. Wat voor ondernemer wil ik zijn? En hen dan daarmee aan de slag laten gaan. Niet voor alle kwekers is certificering vanzelfsprekend. Het is bijvoorbeeld te duur, of te ingewikkeld. Ik wil dan graag met hen kijken: hoe kan het wél? De FPC biedt daar mogelijkheden voor. We kunnen Royal FloraHolland laten weten dat het zo niet werkt. En wat volgens ons wel een mogelijke oplossing is. Bijvoorbeeld: werken met meerdere aanbieders. Voor corona vonden de FPC-bijeenkomsten altijd plaats bij één van de kwekers op het bedrijf. Ik vind het heel interessant om te zien hoe anderen hun bedrijf runnen. Bij de één vergaderen we in een hippe kantine, bij de ander zitten we gewoon aan de keukentafel. Dat laat voor mij heel mooi zien hoe gevarieerd onze coöperatie is. En hoeveel we elkaar en de wereld om ons heen te bieden hebben."

Gerelateerd nieuws