Royal FloraHolland - Eyco: “Milieuregistratie geeft goed zicht op duurzaam werken”

23 februari 2021
Milieuregistratie & -certificering

De ambitie is om onze marktplaats duurzaam en daarmee toekomstbestendig te maken. Daarom gaat vanaf 1 januari 2022 de verplichte milieucertificering in. Zoveel kwekers, zoveel verschillen. De één staat nog aan het begin van het proces, voor de ander is het gesneden koek. Die verhalen delen we graag. Deze keer Bianca van Eijk van agapanthus kwekerij Eyco. Al jaren voeren ze een milieucertificaat, maar ze hebben nu toch een probleem.

Voor Eyco, gespecialiseerd in het kweken van agapanthus in Pijnacker en Portugal, is het milieucertificaat niets nieuws. Sinds 2007 zijn ze al MPS-ABC-gecertificeerd, A+. Bianca van Eijk, mede-eigenaar van Eyco, weet niet beter dan dat ze iedere maand registreert wat ze gebruikt aan water, energie, mest en gewasbeschermingsmiddelen. Cor van Eijk, de vader van Bianca en haar broer Danny, startte het bedrijf in de jaren '90 van de vorige eeuw, toen nog op een andere locatie. Als ondernemer was hij zich toen ook al bewust van het energie- en watergebruik en wat voor mest of gewassenbeschermingsmiddelen hij gebruikte. Bianca: "Je let toch op de kosten, gaat zo effectief mogelijk te werk en als natuurliefhebber zorg je er automatisch voor dat je niet al te slechte middelen gebruikt. Tegenwoordig is duurzaamheid natuurlijk veel meer een item. Je leest er meer over, je praat met andere kwekers en doet daardoor ook meer tips en ideeën op. Dat is zeker een goede zaak."

Zelf oplossingen zoeken

De kwekerij in Pijnacker is gevestigd in een moderne kas, en de teelt vindt plaats in de volle grond. Duurzaamheid is een complex thema, vindt Bianca. "Wij zijn een kleine kweker. We gebruiken relatief weinig energie en niet het hele jaar door. Veel grote duurzaamheidsprojecten als aardwarmte, zonnepanelen en windenergie zijn voor ons niet interessant. Dat kost ons alleen een hoop geld en dat verdienen we nooit terug. Daarom zoeken wij naar andere manieren om zo duurzaam mogelijk te werken. Door middel van registratie in MPS, hebben we daar goed zicht op. Sowieso gebruiken wij zoveel mogelijk biologische bestrijding. Gewasbeschermingsmiddelen proberen we zo min mogelijk in te zetten. Daarnaast kijken we ook naar andere teelt-technieken, zodat we minder water hoeven te gebruiken. Zo proberen we steeds weer een slag in duurzaamheid te maken. Alle beetjes helpen en we zoeken zelf oplossingen."

In paar klikken klaar

Elk kwartaal ontvangt Eyco een nieuw certificaat en rapport met een overzicht en grafiekjes van hun gebruik. "Hoe vaker je met dit systeem werkt, hoe makkelijker het is. In een paar klikken ben ik klaar. Maar ik kan me voorstellen dat mensen die minder ervaring hebben met internet en allerlei systemen er meer moeite mee hebben. Voor mijn vader is het ook lastiger. Laat dit je echter niet weerhouden. Ik zeg altijd: als je het niet probeert, dan weet je het niet. En ja, je moet bijhouden wat je gebruikt. Maar dat kan ook veel inzichten geven. Pak al je gegevens erbij, ga er voor zitten en in ons geval zijn we in een uurtje per maand klaar."

Meer keuze

Niets aan de hand, zou je zeggen. Die milieucertificering loopt gesmeerd. Ja… en nee. In 2007 bij het ontstaan van Eyco was er nog geen keuze. MPS was de enige aanbieder van milieucertificaten. "Wat dat betreft ben ik heel blij dat Royal FloraHolland heeft gezorgd voor nog een partij. Meer keuze, en dus geen monopolie voor MPS. Dit dwingt hen scherp te blijven qua prijzen." Dat klopt: alle siertelers kunnen nu ook terecht bij GreenlinQdata en GLOBALG.A.P. Wat is het probleem? Bianca: "Een deel van onze bloemen wordt gekweekt in Portugal. We zouden graag over gaan naar GreenlinQdata, maar helaas: GreenlinQdata is niet beschikbaar voor kwekers in Portugal. Wel in Spanje. In Portugal zitten kennelijk te weinig kwekers. Het zou ons flink wat geld schelen als we wel met GreenlinQdata zouden kunnen werken. Misschien zijn er meer kwekers die met dit probleem zitten? Ik zou zeggen, maak het kenbaar."

Gerard Flinterman, Directeur GreenlinQdata: "GreenlinQdata probeert zoveel mogelijke kwekers te helpen in de situatie van verplichte milieuregistratie en milieucertificering. De wet- en regelgeving in diverse landen laat het nog niet toe om technisch te implementeren in de vele landen waar Royal FloraHolland haar leden heeft. Wij zoeken samen met Bianca naar een oplossing voor de Portugese kwekers zodat zij wel gecertificeerd kunnen worden."

Gerelateerd nieuws