Het afgelopen jaar hebben we in onze contacten met kwekers en kopers een aantal vragen vaak terug horen komen. In 2020 hebben we verschillende updates geplaatst met veelgestelde vragen. In dit artikel nemen we u graag mee in de vijf meest gestelde vragen van 2020!

1 Waarom hanteert Floriday geen staffelprijzen?

Regelmatig krijgen we de vraag waarom er niet met staffels gewerkt wordt. Enerzijds worden staffelprijzen gebruikt voor het doorbelasten van de afleverkosten en de transportkosten bij de kleinere bestellingen. Anderzijds worden staffelprijzen soms ingezet voor het geven van kwantumkortingen.

In een situatie waarin een koper direct op het aanbod van de kweker gaat bestellen, werken deze staffelprijzen niet goed. Kopers hebben hun webshop gekoppeld aan het aanbod en gedurende de dag worden bestellingen geplaatst. Bij de eerste order is nog niet bekend wat de bestelhoeveelheid wordt aan het einde van de dag. De prijs van de eerste aankoop is dus al veranderd doordat er dezelfde dag meer aankopen achteraan zijn gekomen.

Welke oplossing bieden we dan in Floriday om de afhandeling en transportkosten door te belasten? Het is mogelijk om transportkosten toe te voegen aan de levervoorwaarde. Deze kosten kunnen zowel de daadwerkelijke transportkosten of de overige afhandelingskosten bevatten. Het voordeel van deze methode is dat deze kosten worden berekend over de gehele bestelling en niet over losse koopjes.

Voor bedrijven die op zoek zijn naar een mogelijkheid om een kwantumkorting in te stellen, kan hier gebruik van worden gemaakt bij de minimale afname hoeveelheid. Dit kan een kweker vinden onder de 'aanbieding'. Hiermee kan aangegeven worden dat de aanbieding alleen geldig is bij een specifieke afname.

2 Hoe gaat Floriday om met mijn data?

Royal FloraHolland ontwikkelt met Floriday een nieuwe digitale infrastructuur voor de sierteeltsector. Wat er gebeurt met de data van kwekers en kopers in Floriday, wordt ons vaak gevraagd. De functies in Floriday maken het mogelijk om bijvoorbeeld contractinformatie tussen kweker en koper digitaal vast te leggen, zoals afspraken over prijzen, de hoeveelheden, labels en stickers en overige voorwaarden. Van groot belang is dat kwekers en kopers op een integere omgang met data kunnen vertrouwen. We staan voor 100% integere omgang met data op Floriday, waarbij in de uitvoering geborgd is dat deze verloopt conform transparant gecommuniceerd en te controleren beleid

Gebruikers van Floriday hebben te allen tijde toegang hebben tot hun eigen data. Daarnaast wordt voldaan aan de geldende wet- en regelgeving voor privacy, mededinging en data-security. Met de komst van Floriday en als gevolg van 100% Digitaal heeft Royal FloraHolland onder andere aanvullende maatregelen genomen op het gebied van toegang tot data, training van medewerkers, technische maatregelen, interne audits en de oprichting van een data comité.

3 Waarom vragen mijn kopers om termijnprijzen?

Kopers vinden het steeds belangrijker om toekomstig aanbod al in te kunnen zien en eventueel te kunnen bestellen. Hierdoor kunnen ze sneller en beter inspelen op bepaalde aanvragen en drukke periodes. Daarom wordt kwekers gevraagd om prijzen al vooruit in te vullen. Dit kan in Floriday gemakkelijk via de functie 'Termijnprijzen'. (Dit is een onderdeel van catalogusprijzen voor plantenkwekers, te vinden onder het kopje aanbod in Floriday.)

Via termijnprijzen kunt u uw aanbod in de catalogusprijzen al een jaar vooruit plannen. Kopers kunnen via Floriday ook al vooruit bestellen op dit aanbod. En wilt u volgende week dezelfde prijzen overnemen? Neem via de button bovenaan het scherm gemakkelijk de prijzen en aantallen van deze week of een andere week in het verleden over. (Voor bloemenkwekers is het nog niet mogelijk om toekomstig aanbod vooruit in te kunnen zien.)

4 Heb ik een ander softwaresysteem naast Floriday nodig om 100% Digitaal te werken?

U kunt op verschillende manieren 100% Digitaal werken. Kwekers en kopers hebben de keuze om vanuit hun eigen softwarepakket te blijven werken of via de schermen van Floriday. Softwareleveranciers zijn het afgelopen jaar heel druk bezig geweest met het koppelen van hun softwarepakket aan Floriday middels de API-koppeling. Dit geeft kwekers en kopers de mogelijkheid om in hun vertrouwde pakket te blijven werken en tegelijkertijd voldoen ze hierdoor aan de eisen van 100% Digitaal.

Als koper heeft u verschillende opties om 100% Digitaal te werken, namelijk:

  • U kunt in uw eigen softwarepakket blijven werken door middel van een van de API-koppelingen (Floriday API-koppeling of Blueroots API-koppeling) tussen jouw eigen softwarepakket en Floriday.
  • Door een koppeling tussen de VMP en Floriday kunt u ook in uw eigen softwarepakket blijven werken en voldoen aan 100% Digitaal.
  • Het sturen van Florecom orders voldoet ook aan de eisen rondom 100% Digitaal. Hierbij heeft u ook het inkoopdashboard van Floriday nodig, zodat orders die niet direct matchen met het aanbod van de kweker, alsnog kloppende orders worden.

5 Ik krijg van mijn kopers nog bestellingen via telefoon/mail, hoe moet ik hiermee omgaan?

We horen vaak van kwekers dat ze bestellingen nog via de telefoon of mail binnenkrijgen omdat kopers nog niet gereed zijn 100% Digitaal te werken. Hoe kunt u daar het beste mee omgaan? Als kweker kunt u er in ieder geval voor zorgen dat uw aanbod op de juiste manier in Floriday staat en uw winkel geactiveerd is zodat kopers snel de juiste artikelen kunnen vinden en kunnen bestellen. Als kopers bellen met hun bestelling kunt u aangeven dat u hen een inkooptip stuurt. Dit is een kortlopende aanbieding waar kopers binnen 3 uur op kunnen reageren en kunnen goedkeuren. De inkooptip is simpel om aan te maken. U vindt deze in 'Mijn winkel', bij 'Aanbiedingen' of de inkooptip kan via de koppeling met Floriday verstuurd worden vanuit het eigen softwarepakket.

6 Waarom moet 100% Digitaal nú gebeuren?

In 2016 heeft Royal FloraHolland ervoor gekozen om een digitaliseringsslag te maken en voorbereid te zijn op de toekomst. In 2017 is Floriday gelanceerd en is Floriday met haar digitale kanalen volwassen dat we een volgende stap kunnen zetten in digitalisering. Royal FloraHolland is er van overtuigd dat de digitaliseringsslag veel voordelen voor de sector met zich meebrengt en dat het nieuwe en meer efficiënte mogelijkheden biedt om transacties tot stand te laten komen. Naast de voordelen van digitalisering, moeten we als sector ook voldoen aan de aangescherpte Europese wet- en regelgeving (PSD2) die voor de directe handel vraagt om een aanpassing in de totstandkoming van de transacties. Deze transacties dienen met Floriday tot stand gebracht te worden.

Gerelateerd nieuws