Half november werd Floriway aangekondigd. In de vorm van een joint venture werken leidende vervoerders De Winter Logistics, Van Zaal Transport en Wematrans samen met Royal FloraHolland aan het optimaliseren van de logistieke keten.

Komende periode worden de plannen concreet uitgewerkt en starten de partners binnen de joint venture met de ontwikkeling van de dienstverlening. We bespreken vijf veelgestelde vragen over Floriway.

Wat is het verschil tussen Royal FloraHolland en Floriway?

Floriway is een opzichzelfstaand bedrijf. Naast Royal FloraHolland dat een meerderheidsbelang heeft in het nieuwe bedrijf, zijn de vervoerders De Winter Logistics, Van Zaal Transport en Wematrans onderdeel van de joint venture. Alle partners zijn vertegenwoordigd in het management van de joint venture. Gezamenlijk trekken de bedrijven op in de opbouw van deze nieuwe logistiek dienstverlener. Elke partij brengt kennis en middelen in om zo gezamenlijk de logistieke keten te optimaliseren. Eén van de uitgangspunten voor Floriway is het aanbieden van logistieke diensten aan het digitale platform voor de sierteelt Floriday. Royal FloraHolland én Floriway gaan graag in gesprek met andere vervoerders in de sector om te verkennen hoe een mogelijke samenwerking op logistiek er in de toekomst uit kan zien. Er vinden al met verschillende partijen gesprekken plaats.

Hoe zal de dienstverlening voor Floriway er op korte termijn uitzien?

Alle activiteiten die nu door vervoerders worden uitgevoerd zijn in de samenwerking opgenomen. Ook de activiteiten die niet via Royal FloraHolland of Floriday lopen worden in de toekomst door Floriway uitgevoerd. Klanten worden straks stap voor stap meegenomen in de mogelijkheden die dankzij de joint-venture mogelijk worden. Voor kwekers, kopers en medewerkers verandert er voorlopig niets. In de loop van volgend jaar starten we met de integratie van de dienstverlening. De betrokken transportbedrijven blijven tot die tijd opereren voor eigen klanten, onder eigen naam en met eigen medewerkers.

Blijft de kwaliteit van de dienstverlening gewaarborgd?

Floriway richt zich op het transport van stek tot aan leveringen aan de retail. Een deel van deze transporten betreft handel die via Floriday verloopt. Alle kennis en middelen van de betrokken vervoerders zijn opgenomen in de joint venture. Met deze slagkracht kan logistiek voor alle transacties, voor zowel klok als directe handel en buiten RFH om, ingericht worden zoals de kweker of koper het wenst. Dankzij de schaal van Floriway kan betere dienstverlening worden aangeboden en een maximale beschikbaarheid gegarandeerd, ook voor spoedklussen. Floriway heeft bovendien veel mogelijkheden om maatwerk te leveren om de sector straks optimaal van dienst te kunnen zijn. Tegelijkertijd wordt op het gebied van sierteelttransport een duurzame efficiencyslag gemaakt voor de sector. Dit betekent dat klanten uiteindelijk kunnen profiteren van de digitale voordelen die het platform Floriday biedt en producten precies op het gewenste tijdstip op een specifieke locatie worden afgehaald of bezorgd.

Ben ik als klant van de veiling straks verplicht om met Floriway te rijden?

Kwekers en kopers behouden alle ruimte die hoort bij het ondernemerschap. Oók in de toekomst kiezen zij zélf voor logistieke dienstverlening die past bij hun eigen behoefte. Naast Floriway kunnen de concurrerende bedrijven gewoon actief blijven zoals ze dat nu ook doen.

Welke tarieven zal Floriway hanteren?

Floriway gaat werken in lijn met de marktprijs. Het is een normaal bedrijf waarbij het resultaat ten goede komt van de aandeelhouders. De efficiëntiemogelijkheden zorgen ervoor dat het mogelijk is de tarieven concurrerend te houden. Floriway gaat zorgen dat het kwalitatief hoogstaande diensten levert. Uiteindelijk bepaalt de markt de prijs.

Meer informatie

Heeft u vragen over Floriway? Neem dan contact op met het Contact Center of contactpersoon bij één van de aangesloten vervoerders.

Gerelateerd nieuws