Terug naar nieuwsoverzicht

Royal FloraHolland - Kwekerij Barendse Freesia winnaar Greenovation Award 2020

10 december 2020

Award3

Tijdens de Dag van de Coöperatie heeft CEO Steven van Schilfgaarde de Greenovation Award 2020 uitgereikt aan Kwekerij Barendse Freesia voor de beste duurzame product- of conceptintroductie binnen de sierteeltsector.

De genomineerden voor de Greenovation Award trokken vanaf de bekendmaking veel aandacht via social media. Dit was te merken aan het aantal stemmen: er is meer dan 1100 keer gestemd! De vakjury én het publiek hadden beiden een aandeel van 50% in de eindbeoordeling en daarmee kwam Barendse Freesia als winnaar uit de bus met haar concept FreGanzia, waarbij Freesia wordt geteeld in een innovatief en vrijwel emissieloos teeltsysteem.

FreGanzia

Barendse Freesia teelt op revolutionaire wijze de dubbelwitte FreGanzia. Het bedrijf maakt optimaal gebruik van het aantal vierkante meters met een drielaags teeltsysteem in een volledig geconditioneerde klimaatcel. De 850 zonnepanelen voorzien de ledverlichting van stroom en dankzij het gesloten teeltsysteem zijn bestrijdingsmiddelen overbodig. Ook hergebruikt Barendse het drainwater en is de klimaatcel vrijwel emissieloos.

De jury over Freganzia van Barendse Freesia's: "FreGanzia is geteeld in een innovatief en vrijwel emissieloos teeltsysteem. Het is een veelbelovend totaalconcept, waarin rekening wordt gehouden met bijna alle onderdelen van footprint (energie, water, gewasbeschermingsmiddelen, ruimtegebruik). Dit soort innovaties zal toekomstbepalend voor de sector zijn en dit totaalconcept kan dienen als voorbeeld en inspiratiebron voor de sector, collega-kwekers maar ook voor bijvoorbeeld veredelaars."

Een belangrijk thema

Royal FloraHolland kijkt terug op een geslaagde online uitreiking met inspirerende nominaties en wil iedereen bedanken voor hun bijdrage en deelname. Royal FloraHolland roept de sector op om te blijven innoveren op duurzaamheid. Aandacht voor duurzaamheid en duurzame innovaties zijn belangrijk omdat ze essentieel zijn voor de toekomstbestendigheid van de sector.

Staat u volgend jaar in de spotlight?

Legt u ook de focus op duurzaamheid en bent u bezig meteen innovatief duurzaam product of concept? Wellicht komt u volgend jaar in aanmerking om genomineerd te worden voor de Greenovation Award. Houd onze website en socials in de gaten en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de sierteeltsector.

Video winnaar Greenovation Award 2020