Royal FloraHolland - Productgroep Kalanchoë klaar voor een duurzame toekomst met 100% FSI

11 november 2020
Milieuregistratie & -certificering

Om de reputatie van de sierteeltsector, producten en marktplaats te beschermen, heeft Royal FloraHolland het initiatief tot verplichte digitale milieuregistratie en milieucertificering genomen. De productgroep Kalanchoë is de eerste productgroep waarvan alle Nederlandse jaarrond aanvoerders naast een milieucertificaat ook een GAP-certificaat hebben en daarmee voldoen aan de eisen van FSI.

Vanaf 1 januari 2021 zijn kwekers die aanvoeren op de Royal FloraHolland marktplaats verplicht een digitale milieuregistratie te voeren. Een jaar later (1 januari 2022) komt daar het verplichte milieucertificaat bij. Royal FloraHolland gaat de nog niet gestarte kwekers helpen om met registreren te beginnen, onder andere door het geven van informatie en persoonlijke hulp van het Supportteam.

Om kwekers tegemoet te komen wordt de handhaving stapsgewijs ingevoerd op basis van omzetgrootte. Dit geeft kwekers met een lagere omzet en kwekers buiten Nederland meer tijd om zich te oriënteren op de opties voor digitale milieuregistratie en milieucertificering. Ook is er rekening gehouden met uitzonderingen en bijzondere situaties. Zo is er een stoppersregeling voor lid-aanvoerders die overwegen om op de korte termijn te stoppen met hun bedrijf.

Kalanchoë 100% FSI door collectief belang boven individueel belang

Kalanchoë staat met een omzet van € 62 miljoen in 2019 binnen de productgroep kamerplanten op de derde plaats. Alle Nederlandse jaarrond kwekers voldoen sinds medio oktober 2020 aan alle eisen die FSI stelt. Hiermee is Kalanchoë de eerst productgroep waar 100% van de Nederlandse producten met een milieucertificaat én een GAP-certificaat (GAP staat hier voor Good Agricultural Practices) verhandeld wordt. Dit is een prachtige mijlpaal, waarbij voor de gehele Kalanchoë-groep het collectief behalen van de FSI-normen boven het individuele belang heeft gestaan.

In GROW september 2020 werpt Kalanchoëteler en voorzitter van de FPC Kalanchoë André Lankhaar zijn blik op digitale milieuregistratie en milieucertificering. Tijdens het uitkomen van de GROW waren nog niet alle Nederlandse kalanchoëtelers gecertificeerd. Lees hieronder zijn visie.

Kwekerij Lankhaar: "Het moet en het kan"

"Het zijn doorgaans vrij grote bedrijven. Kalanchoë is duurzaam te telen en niet moeilijk in de registratie. Voor alle kalanchoë-afnemers is certificering belangrijk, maar voor de grote retailers is het een vereiste. Daar mag je alleen duurzame producten leveren."

Natuurlijk is het allemaal niet gratis, benadrukt André. "MPS kost geld, de certificerende instantie kost geld en de inzet van mijn mensen rondom de registratie kost geld. Voor mijn bedrijf gaat het om € 9.000,- per jaar (dit betreft MPS ABC én GAP samen). Maar je krijgt een beeld van wat je doet. Wij werken op twee kwekerijen. Eén daarvan heeft altijd het hoogste gas- en/of middelengebruik. Registreren levert kennis op waarmee je jezelf kunt verbeteren. Zo komt die € 9.000,- vanzelf weer terug. Van Royal FloraHolland verwacht ik dat ze het verhaal over ons product nog beter vertellen. Dat kalanchoë, en veel andere producten, duurzaam worden geteeld. En ik reken op meer hulp bij het ontwikkelen van duurzame verpakkingen voor ons product."

Wij helpen u graag

We begrijpen dat er veel informatie op u af komt over verplichte milieuregistratie en milieucertificering en het lastig kan zijn om een keuze te maken. Daarom zijn wij er voor u om het zo gemakkelijk mogelijk te maken.

  • Op onze website vindt u meer informatie over het onderwerp digitale milieuregistratie en milieucertificering, de geldende tijdslijnen voor handhaving en de veel gestelde vragen.
  • Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met ons Contact Center. Bel of WhatsApp naar 088 789 89 89.
  • Wilt u persoonlijke begeleiding? Dan brengen onze collega's van het Contact Center u in contact met ons Supportteam. Dit team is speciaal voor dit onderwerp opgericht. Zij staan u persoonlijk te woord en helpen u graag verder.

Gerelateerd nieuws