De nominaties voor de Greenovation Award 2020 zijn bekend! Ook dit jaar hebben we veel diverse nominaties. Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp in onze sector, het biedt kwekers en kopers kansen. Vanaf vandaag kan de sector stemmen op haar favoriete duurzame concept. In dit nieuwsbericht stellen we de genomineerden aan u voor!

Bedrijf : Hofland Flowers Plants
Concept : Dianthus FEEL GREEN

Dianthus in volledig biologisch afbreekbare pot met afbreekbaar etiket
Hofland kweekt de Dianthus vanaf het begin in een volledig biologisch afbreekbare pot mét afbreekbaar etiket. De kweker gebruikt geen onnodig materiaal. Ook de tray is biologisch afbreekbaar. Consumenten kunnen de Dianthus rechtstreeks in de grond poten, mét pot en etiket.

Bedrijf : IJzelenberg Plants
Concept : Helleborus etiket

100% duurzame etiketten met natuurlijke uitstraling en FSC-keurmerk
Ijzelenberg Plants is met haar duurzame etiket genomineerd voor Greenovation award 2020. In samenwerking met leverancier en exporteur hebben ze de Winter Princess Helleborus Lijn voorzien van nieuwe, 100% duurzame etiketten met een aantrekkelijk lay-out. Deze etiketten zijn niet gebleekt of voorzien van een coating en hebben het FSC keurmerk. Het is ook duidelijk zichtbaar dat het geen plastic is waardoor de etiketten een natuurlijk uitstraling hebben.

Bedrijf : Koen Pack BV
Concept : Boekethouder 'Paperweb'

Creatief en recyclebaar web voor boeketten
'Paperweb' is een creatief web voor boeketten geheel gemaakt van papier. Ze zijn recyclebaar en kunnen na gebruik bij het oud papier. De boekethouder komt in zeven kleuren en twee maten (20 en 25 centimeter) in de collectie van Koen Pack. Naast de duurzame voordelen geeft de houder boeketten een creatieve uitstraling.

Bedrijf : Vaselife International BV
Concept : Recyclebaar papieren zakje voor snijbloemenvoeding

Recyclebaar zakje voor snijbloemenvoeding met FSC-keurmerk
Om het gebruik van plastic te verminderen, ontwikkelde Vaselife International BV een recyclebaar papieren zakje voor snijbloemenvoeding. De Papiertechnische Stiftung testte het zakje en classifeerde het officieel als een recyclebaar papieren product. De lege verpakking mag dan ook in de papierbak.

Bedrijf : Barendse Freesia
Concept : Freganzia

Freganzia: innovatief en vrijwel emmissieloos teeltsysteem
Barendse Freesia teelt op revolutionaire wijze de dubbelwitte Freganzia. Het bedrijf maakt optimaal gebruik van het aantal vierkante meters met een drielaags teeltsysteem in een volledig geconditioneerde klimaatcel. De 850 zonnepanelen voorzien de ledverlichting van stroom en dankzij het gesloten teeltsysteem zijn bestrijdingsmiddelen overbodig. Ook hergebruikt Barendse het drainwater en is de klimaatcel vrijwel emissieloos. 

Bedrijf : Hans Reijnen Snijheesters
Concept : Agriper duurzame irrigatie

Duurzame irrigatie met zonne-energie
Irrigatie vraagt veel energie. Hans Reijnen Snijheesters bedacht een innovatieve manier om met zonne-energie kwekerijen te irrigeren. Een mobiel zonne-energiestation levert energie voor een elektrische beregeningspomp, ook als de zon even achter de wolken verdwijnt. Door fossiele brandstof te vervangen door zonne-energie bespaart een kweker brandstofkosten. Het concept draagt bij aan een duurzame bedrijfsvoering.
Kijk op de website voor meer informatie. www.agriper.nl

Bedrijf : Chrysal International B.V.
Concept : Chrysal Recyclable Plastic sachet & Chrysal Paper sachet for flower food

Duurzame verpakkingen voor bloemenvoeding
Chrysal International ontwikkelde twee nieuwe, duurzame verpakkingen voor bloemenvoeding. Het nieuwe recyclable plastic sachet is volledig gemaakt van recyclebaar plastic en draagt bij aan een circulaire economie. Het papieren sachet is gemaakt van ECF-pulp en heeft een bio-based coating. Dit betekent dat het sachet in de papierbak mag.

Bedrijf : Visser Horti Systems
Concept : Grown with WaterWick

Revolutionaire methode om planten water te geven
Grown with WaterWick van Visser Horti Systems is een revolutionaire methode om planten water te geven tijdens de teelt, het transport, in de winkel en thuis. Retailers gooien 20 tot 30% van hun planten weg. Consumenten hebben vaak problemen met water geven op het juiste moment. Grown with WaterWick heeft drie bewezen voordelen: uniformiteit van planten, duurzaamheid van het product en efficiënte wateropname.

Planten die opgekweekt zijn met de Grown with WaterWick methode hebben elk een eigen WaterWick en waterreservoir zodat er naar behoefte water en voedingstoffen kunnen worden opgenomen. Het resultaat: planten die optimaal gegroeid zijn, zonder stress en met sterke wortels. Planten die langer vers blijven geven zowel retailer als consument meer waarde en minder afval!

Bedrijf : Modiform
Concept : EcoExpert carrier & PET draagtray

Nieuw verpakkingsconcept van gerecycled materiaal
Modiform speelt in op de behoefte om te recyclen in het Verenigd Koninkrijk door een PS plastic verpakking voor perkplanten te vervangen door een gerecyclede EcoExpert/ PET combinatie. Door een slim ontwerp is de EcoExpert carrier kleiner dan de PET draagtray. Hierdoor wordt 40% materiaal bespaard en de Deense kar maximaal beladen. Zo is er minder transport en materiaal nodig en is de CO²-uitstoot lager. Daarnaast gaat het laden en lossen veel sneller, omdat drie draagtrays tegelijk geladen kunnen worden. De carriers worden gerecycled door het tuincentrum en de draagtray kan door de consument bij het huishoudelijke afval weggegooid worden. De groene draagtray is gemaakt van gerecyclede petflessen, de carrier is van gerecycled karton en voorzien van het FSC-keurmerk. De combinatie is dus goed voor het milieu en zeer efficiënt in de handling!

Bedrijf : Broekhof
Concept : CircularBag® (en Recy®-bloemenhoes)

Efficiënt verzamelen en recyclen van plasticafval
Het CircularBag systeem is dé oplossing voor elk bedrijf in de sierteeltbranche dat bloemen uitpakt, ompakt of verwerkt tot boeketten. De CircularBag biedt bloemen- of plantenverwerkers een efficiënte en betaalbare totaaloplossing om op een duurzame manier hun plasticafval (bloemen- en plantenfolie en krimpfolie) te verzamelen. Met de CircularBag - zelf ook gemaakt van 90% gerecycled plastic - wordt op elke werkplek eenvoudig het plasticafval verzameld. De leverancier, groothandel of exporteur neemt de volle zakken mee terug naar de Nederlandse bloemenveilingen. Daar zorgt Kras Recycling voor recycling en maakt Broekhof van het afvalplastic nieuwe innovatieve circulaire verpakkingen, zoals de Recy®-bloemenhoes; van bloemenhoes tot bloemenhoes! De voordelen van de CircularBag is dat het plasticafval in een gesloten kring blijft, wordt ingezet op hergebruik en daardoor een zichtbare, positieve bijdrage levert aan een beter klimaat. De Recy-bloemenhoes is een perfecte voorbeeld van een circulaire verpakking die is ontstaan vanuit de visie voor een circulaire economie.

Meer informatie

U kunt tot en met 30 november 2020 stemmen op uw favoriet. Wie verdient het volgens u om dit jaar in de spotlight te staan? De winnaars worden tijdens de Dag van de Coöperatie bekend gemaakt.

Gerelateerd nieuws