Terug naar nieuwsoverzicht

Royal FloraHolland - AIPH: Veerkracht en positiviteit in geval van tegenspoed

22 september 2020

Royal floraholland aiph 2020

Tijdens de virtuele internationale conferentie 'Crisisherstel - de toekomst voor de sierteelt' van AIPH op 15 september 2020 werden ervaringen gedeeld over corona, de uitdagingen en de toekomst. Internationale sprekers uit de sierteelt gaven een inkijk in de ervaringen, de geleerde lessen en de plannen voor de toekomst. Een kort overzicht.

AIPH-secretaris-generaal Tim Briercliffe: "Het was geruststellend om te horen hoeveel bedrijven positief uit deze moeilijke periode zijn gekomen. Hoewel wordt erkend dat dit niet voor iedereen geldt en dat er flinke uitdagingen in het verschiet liggen, is het inspirerend om te zien hoe de wereldwijde tuinbouwsector reageert. Innovatie en beste
praktijken zijn op de voorgrond getreden en er zijn enkele operationele veranderingen doorgevoerd die leiden tot duurzame efficiëntieverbeteringen voor de toekomst."

Stimuleren van verkoop bloemen

Steven van Schilfgaarde, CEO van Royal FloraHolland vertelde over de impact van corona op de sierteelt en welke uitdagingen hij ziet voor de toekomst. Daarbij benadrukte hij de belangrijke rol van innovatie en presenteerde hij de plannen om Floriday te ontwikkelen tot een wereldwijd B2B platform.

De Rabobank sprak over de uitdagingen die voor ons liggen en de noodzaak om samen te werken om de sector beter te profileren. Om te overleven en goed te gedijen moeten bedrijven hun bedrijfsmodellen diversifiëren, benadrukte de Poolse nationale bloemistenverenigingen Florint. Bij Marks & Spencer werd het belang van het écht kennen van de klant benadrukt en het stimuleren van de verkoop van bloemen wordt gehandhaafd. Veel bestaande consumententrends zijn versneld als gevolg van Corona, denk aan de opkomst van digitale platforms en het feit dat steeds meer mensen tuinieren.

Inzichten door corona

In Australië benadrukte WAFEX hoe de impact van de afname in productie en logistiek het komende jaar zal beïnvloeden. Esmeralda Group sprak over de manier waarop zij tijdens de pandemie een sterke positie bevonden, toen de vraag vanuit de supermarkten terugkwam. Ook Royal Lemkes vertelde openhartig over de vele inzichten die de periode hen heeft gegeven. De grotere behoefte aan flexibiliteit, het belang van echte samenwerking in de hele toeleveringsketen en de rol die duurzaamheid in de toekomst zal spelen.