Royal FloraHolland - Maarten Bánki: “Greenovation Award biedt een podium voor duurzame innovaties binnen de sierteeltsector”

16 september 2020

Als gevolg van de coronacrisis gaat de Trade Fair Aalsmeer dit jaar niet door. Maar omdat duurzame innovaties een podium verdienen, reiken we de Greenovation Award gewoon uit aan het einde van dit jaar. Met Maarten Bánki, manager Duurzame Ontwikkeling & Kwaliteit bij Royal FloraHolland, spraken we over de Greenovation Award.

Waarom reikt Royal FloraHolland dit jaar toch de Greenovation Award uit?

"We vinden aandacht voor duurzaamheid en duurzame innovaties belangrijk. De coronacrisis heeft dit jaar veel bedrijven binnen onze sector geraakt. Het is echt geen makkelijk jaar. Maar, verduurzamen is nodig om ook in de toekomst als ondernemer succesvol te blijven. Duurzame innovaties zijn dus essentieel voor onze toekomstbestendigheid. Met de Greenovation Award willen we een podium geven aan de beste duurzame product- of conceptintroductie binnen onze sector. Dat blijft onverminderd zo, ook al gaat de Trade Fair Aalsmeer dit jaar niet door. De inschrijving staat dit jaar zelfs open voor alle bedrijven die handelen via Royal FloraHolland. Je kunt je nog aanmelden tot 1 oktober. Daarom doe ik ook een oproep: geef je duurzame product of concept op voor de Greenovation Award!"

Waarom zou je mee willen doen?

"Uit alle aanmeldingen selecteert de vakjury tien nominaties. Van de genomineerde concepten en producten maken we professionele foto's en marketingvideo. Deze delen we via een mediacampagne op de kanalen van Royal FloraHolland, zoals op onze website en op social media. We vragen het publiek online te stemmen op de innovatie van hun voorkeur. De einduitslag wordt voor de helft door de vakjury bepaald en voor de helft door de publiekjury. Aan het eind van dit jaar maken we de winnaar op een bijzondere manier bekend. En je kunt natuurlijk een mooie prijs winnen. Naast de professionele foto, marketingvideo en alle media-aandacht, krijgt de winnaar gratis standruimte op een voorkeurslocatie op de Trade Fair Aalsmeer 2021. Én natuurlijk een mooie award!"

Waar let je als jurylid op?

"Als jury toetsen wij op een aantal criteria. We kijken naar de impact op het milieu, sociale impact, herkenbaarheid als duurzaam product, storytelling, of het een winkelklaar concept is, het gemak, de originaliteit en de praktische toepasbaarheid. Ook kijken we naar samenwerking, bijvoorbeeld de kweker en de toegevoegde waarde voor de leverancier en/of handelaar. Daarnaast vind ik het persoonlijk belangrijk dat de bevlogenheid en intrinsieke motivatie van de betreffende ondernemer ''eraf spat", waardoor hij/zij weer anderen inspireert."

Wie zitten er in de jury van de Greenovation Award?

"Voor de uitreiking van de Greenovation Award 2020 zit ik samen in de jury met Quincy von Bannisseht, hij is strategisch manager bij Glastuinbouw Nederland, en Joelle Schneider, zij is Duurzaamheid Coördinator bij Royal Lemkes. Hiermee hebben we een goede, diverse vertegenwoordiging van de sector in de jury zitten. Als jury bepalen wij voor 50% de einduitslag, de andere 50% wordt bepaald door de online publieksstemming."

Onze duurzaamheidsambities

Royal FloraHolland neemt duurzaamheid serieus. Duurzaam ondernemen zien we als kans en als verantwoordelijkheid om de sector beter te maken. Samen met kwekers, kopers en ketenpartners werken we daarom actief aan verduurzaming voor een toekomstbestendige sector en marktplaats. Onze duurzaamheidsstrategie is vertaald in vier ambities. Royal FloraHolland:

  • Is dé betrouwbare marktplaats voor gecertificeerde duurzame bloemen en planten.
  • Omarmt het principe 'zero waste' en streeft naar circulair grondstoffengebruik.
  • Streeft naar CO2-neutraal energieverbruik op de marktplaats per 2025.
  • Stimuleert 'Groen is meer dan mooi', als bijdrage aan leefbare, groene steden en groene gemeenschappen.

Gerelateerd nieuws