Wim Koolhaas, bromelia kweker, zit in de Commissie Ledenbinding van de Ledenraad. Hoe houd je de boel bij elkaar in crisistijd?

"De emoties bij leden lopen op. De schades worden groter. Daarom zijn we gestart met videogesprekken: 'Leden praten met Leden online'. We doen dat een paar keer per week met een groep leden. Door met elkaar in contact te komen, kunnen mensen hun ei kwijt. We zijn een soort drukventiel. Vooral voor de emotionele kant, want het gaat over heel veel centjes. En dat geldt voor iedereen. We strooien ontzettend veel informatie uit over onze leden. Komt dat wel aan? Helpt het ook echt? En we halen veel op: wat speelt er bij onze leden?"

"We hebben nu zo'n tien sessies achter de rug, nationaal en internationaal. Het was eerst nog even zoeken. Want waar vind je elkaar? De diversiteit in onze club is nu eenmaal groot. Grote kwekers, kleine kwekers, nationaal en internationaal. Bij de veilingklok speelt de aanvoerregulering. In de directe handel zijn de handelsstromen verdampt en moeten kwekers zelf vraag en aanbod in evenwicht zien te brengen. Het ging eerst veel over de aanvoerregulering. Op basis van die signalen zijn we met de FPC's gaan praten. Bij mijn eigen productgroep begint het te lopen en datzelfde hoor ik van andere FPC's. De veilingmeesters leveren maatwerk in de aanvoerregulering en stemmen dat af met de FPC's. Online en in Whatsappgroepen vinden leden elkaar. Mocht het nou nog niet lopen ergens en heb je ondersteuning nodig voor jouw productgroep, laat het ons dan vooral weten."

"We doen nu de 'Leden praten met leden online'-videogesprekken per regio. Dat slaat aan. We kunnen wat meer verdieping aanbrengen, focus leggen op productoverstijgende zaken en gerichter informatie ophalen. Dat blijft belangrijk, dus we blijven hiermee doorgaan. Ook bereiden we een nieuwe ronde ledensessies voor, want in maart hebben we deze helaas moeten afblazen. Alles gaat digitaal, want elkaar fysiek ontmoeten zit er voorlopig nog niet in. Zo zorgen we wel dat we met elkaar in contact blijven. En dat is juist nu zo belangrijk voor onze coöperatie: iedereen moet blijven meedoen!"

Leden praten met Leden

Doe ook mee met de 'Leden praten met Leden' online videogesprekken.


Gerelateerd nieuws