Royal FloraHolland | IPM-Essen 2023

Na de Corona jaren weer een grote beurs in Duitsland


Net als de Trade Fair Aalsmeer is de IPM-Essen een vast onderdeel in het jaarprogramma. Ik moet zeggen dat ik deze beurs echt gemist heb. De combinatie met techniek en verpakking en natuurlijk de hallen met Zuid Europese kwekers en de boomkwekerij maken deze beurs duidelijk anders. Ondanks het feit dat niet alle hallen waren volgeboekt en er als opvulling soms bijzondere producten te zien of te koop waren was het een interessante beurs. In vogelvlucht een korte samenvatting:

Trends

In hal 1a was er veel aandacht voor de trends. Op verschillende manieren zijn de trends uitgewerkt. De volgende 2023 trends waren er te zien:
  • Trendsetting nature,
  • Linked to tradition,
  • Vitalized progress
  • Visionary design.
Per trend was er een uitwerking gemaakt met een link richting het interieur, kleur en materiaal. We zitten duidelijk nog in de rustige kleuren. Pastel zien we in verschillende manieren terug. In de vier uitwerkingen zag je dat bepaalde kleuren doorlopen bij de verschillende uitwerkingen. In de uitwerking van Trendsetting nature zoals te verwachten veel natuurlijke producten die worden toegevoegd aan de bloemen en planten. Dit zie je deels ook terugkeren bij de andere 3 uitwerkingen. Riet en terracotta blijven belangrijke materialen die we veel terugzien op verschillende manieren in verschillende trends.

Seizoenen

Er was een speciaal stuk gereserveerd om de seizoenen te vertalen. In beeld en product een goede manier om de kracht van onze producten op seizoenniveau te tonen. Iets wat we in de praktijk niet vaak terugzien in de winkels. Het is een mooie manier om de consument 4 keer te verrassen en daarmee meer mensen naar de winkels te trekken. Hierin is nog veel te winnen. Onderstaande beelden laten de seizoenen 2023 zien.

Bloemisten

Ook deze editie veel aandacht voor bloemisten en de artistieke kant van het vak. Elke dag waren weer wedstrijden in het maken van de meest bijzondere composities. Het is goed dat hier in Essen veel aandacht aan wordt besteed. Dat is ook het leuke van deze beurs. De gehele industrie is vertegenwoordigd ook de opleidingen. We vergeten soms dat de innovatie en ontwikkeling het meeste rendement oplevert wanneer je boven in de keten start. Dat is in ons geval de Europese bloemist. We hebben het vaak over de grootschalige winkel-ketens maar de echte innovatie vindt plaats bij de bloemist. Het biedt de mogelijkheid om kleinschalig te experimenteren. Nieuwe soorten, andere toepassingen, bijzondere combinaties. De link met het onderwijs is weer gemaakt. Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren. Hier komen de bloemisten van de toekomst naartoe. Hier leren studenten alle elementen van de industrie kennen. Techniek, verpakking, kwekerij, handel en toegevoegde waarde leveranciers

Hoogtepunten

Naast de vele mooie stands die er weer stonden een paar interessante onderwerpen die onze aandacht trokken. Natuurlijk was er veel te vertellen en te zien maar sommige verhalen trekken extra de aandacht. Zo werden we meegenomen in het verhaal van Globee. Een grappig concept van een kunststof pot die op verschillende manieren kan worden gebruikt. Of je het leuk of mooi vindt is persoonlijk maar wat ons erg enthousiast maakte was het verhaal waarmee ze met deze planten-globus kinderen op basisscholen leren omgaan met de natuur. Kinderen een plant laten verzorgen en hiermee jonge mensen betrekken en de liefde voor de natuur aanwakkeren. Tegelijkertijd de vergroening van het klaslokaal op een slimme manier. Een goed verhaal met een handig middel waarmee kinderen al vroeg betrokken worden bij hoe planten groeien. Dat zijn mooie initiatieven waarmee we bouwen aan het imago van onze sector en tegelijkertijd aan de klant van de toekomst.

In ons vak vinden velen dat onze mooie producten zichzelf verkopen. Nu wil ik niet ontkennen dat we veel emotie brengen met de bloemen en planten maar we weten dat de consument telkens weer iets extra van ons vraagt om de aandacht te krijgen die wij nodig hebben om commercieel succesvol te zijn. Zo kwamen we deze twee mooie presentaties tegen van een POS-bedrijf. Het is niet geheel nieuw maar we zien het toch nog niet veel terug in de markt. Je hebt er niet heel veel voor nodig en tegelijkertijd brengt het veel positieve emotie op de winkelvloer. Een stapel europallets. Een thema idee en een mooie banner erop en zie wat het doet. Er stonden 2 voorbeelden in de stand. Naast de commerciële communicatie en het opvallende beeld wat het op de winkelvloer brengt blijven bij verkoop ook de laatste producten interessant om te kopen voor de consument. Toepasbaar in veel type verkoopkanalen en relatief goedkoop om te produceren.

Elk nadeel heeft een voordeel

De energie crisis heeft een enorme impact op onze sector. Na een periode van verwarring en ongeloof zie je nu weer initiatieven ontstaan waarmee de innovatiekracht en ondernemerschap laten zien dat we als sector het niet zomaar opgeven. Veel bedrijven willen door en ondernemen met de nieuwe werkelijkheid met een ander belang van energie in de keten. Tijdens ons bezoek in Essen voorbeelden vanuit de veredeling waarbij er met andere genetica kouder geteeld kan worden of korter in de kas. Wellicht een bloemetje minder maar nog steeds een mooi consumentenproduct. Genetica die op de plank lag omdat het een aantal jaren geleden minder relevant was om op energie te letten. Kortom de sector innoveert en verandert snel. Niet alles is oplosbaar en de verkoopprijzen zullen stijgen maar er gebeurt veel. Innovaties in potten bijvoorbeeld. De pot als omverpakking en het product geteeld in een tray. Pas wanneer het product wordt afgestuurd naar de klant wordt deze in een composteerbare pot geplaats. De plant groeit in de tray die weer opnieuw kan worden gebruikt. Een manier van denken die we niet gewend zijn. Er zijn vast nog een aantal uitdagingen om het grootschalig te gebruiken maar het kan. Of de nieuwe pot ontwikkeld door Hazeu Orchids. 20% meer in de m2 en hebben hiermee de Greenovation Award gewonnen. Op de beurs waren ook verschillende voorbeelden te zien waarmee we planten via de E-tail kanalen goed kunnen verzenden. In de stand van Modiform stonden een aantal voorbeelden van deze manier van verpakken.

Wanneer je alle verhalen die je hoort in Essen bij elkaar optelt dan ga je met positieve energie naar huis. We zien positieve ontwikkelingen op het gebied van sustainability en slimmer met energie werken in de productie van producten. Hopelijk kunnen we over 5 jaar zeggen dat de disruptie van 2022 onze toekomst heeft verzekerd.