2020 Ammerlaan 09

Plantenpaspoort

Samen voor een gezonde handel

Vanaf 1 januari 2021 zijn alle planten vanaf potmaat 10 ook voorzien van een plantenpaspoort, zodat klanten zorgeloos kunnen blijven inkopen. Wij starten ook vanaf deze datum met de handhaving op het plantenpaspoort voor deze potmaten.

Heeft u vragen over het plantenpaspoort?
We helpen u graag verder

Regels voor een plantenpaspoort

Royal Flora Holland Plantenpaspoort icoon 1

Authoriseren

 • Het plantenpaspoort is wettelijk verplicht voor alle planten sinds 14 december 2019.
 • Om de keten te ontzorgen en de marktplaats te versterken, geldt er een verplichting per 14 december 2019 om het plantenpaspoort op plantniveau aan te brengen vanaf potmaat 10
 • Royal FloraHolland handhaaft de regels als volgt:
  Vanaf 1 januari 2021: plantenpaspoort minimaal per plant vanaf potmaat 10.

Als het plantenpaspoort niet/niet juist aanwezig is, kunnen we het product niet veilen.

We adviseren onze aanvoerders zo vroeg mogelijk te gaan werken met het plantenpaspoort op plantniveau. Zo ontzorgt u uw klant en maakt u uw producten aantrekkelijker.

Royal Flora Holland Plantenpaspoort icoon 2

Toepassen

Arrangementen met daarin verschillende plantengeslachten? Er zijn 2 mogelijkheden:

 1. U voegt per arrangement één paspoort toe met daarop alle verschillende geslachten en herkomstlanden die in dit arrangement voorkomen.
 2. U voegt per onderdeel van het arrangement één plantenpaspoort toe (dat betekent meerdere paspoorten per arrangement). Als u alleen de familienaam op het paspoort (bv Orchideacea/Cactaceae) wilt gebruiken in plaats van de verschillende geslachtnamen, moet de registrerende instantie dit eerst goedkeuren.

Mixtray met verschillende plantengeslachten kleiner dan potmaat 10? Er zijn 2 mogelijkheden:

 1. U voegt per mixtray één paspoort toe met daarop alle verschillende geslachten en herkomstlanden die in de tray voorkomen.
 2. U voegt per plantje/pot één plantenpaspoort toe (dat betekent meerdere paspoorten per tray).

Let op: ook voor arrangementen geldt de verplichting om vanaf 1 januari 2021 een plantenpaspoort per plant toe te voegen vanaf potmaat 10.

Meer informatie over arrangementen

Royal Flora Holland Plantenpaspoort icoon 3

Bijhouden

In Floriday kunnen kwekers de gegevens van het plantenpaspoort vastleggen en klanten deze gegevens ophalen.

Als u als kweker/leverancier in Floriday werkt, beschikt u snel over alle benodigde data voor het plantenpaspoort. In Floriday registreert u eenmalig het fytosanitair registratienummer. Voor elk artikel in de Floriday-catalogus kunt u gemakkelijk de botanische naam (geslachtsnaam) invoeren en het land van productie. De traceerbaarheidscode wordt automatisch aangemaakt bij een levering en kunt u na levering makkelijk opzoeken.

Ook voor klanten biedt Floriday de mogelijkheid om - via een API-koppeling - de gegevens van het plantenpaspoort beschikbaar te stellen.

Voor kwekers: tool plantenpaspoort in Floriday

Floriday biedt de mogelijkheid om de data voor het plantenpaspoort te registreren en snel stickers te kunnen afdrukken:

 • In Floriday registreert u eenmalig het fytosanitairnummer bij Instellingen > Organisatie.
 • In de catalogus wordt bijgehouden wat de botanische naam en land van herkomst van het artikel is. Dit vult u eenmalig handmatig in voor alle artikelen. Dit kunt u voor meerdere artikelen tegelijkertijd doen door gebruik te maken van de 'multi-select'.
 • De traceerbaarheidscode wordt automatisch aangemaakt bij een levering naar de klok of een directe order. Deze kan gemakkelijk opgezocht worden na een levering.
 • In de levervoorwaarden kan straks ook opgenomen worden op welke eenheid het paspoort geleverd wordt. De ingestelde levervoorwaarden zijn zichtbaar op de verkoopkanalen.
 • Bij de afhandeling van een levering kunnen de benodigde aantal paspoorten gegenereerd worden om te kunnen afdrukken op stickers.


Voor klanten: gegevens ophalen uit Floriday met een API-koppeling

 • U ontvangt in de EKT en DESADV een referentie waarmee de gegevens van het plantenpaspoort uit Floriday via een API kunnen worden opgevraagd. Uw softwareleverancier zal informatie ontvangen hoe dit technisch werkt.
 • U kunt op basis van deze gegevens eigen plantenpaspoorten aanmaken en printen (indien nodig) als niet elke aangeleverde pot een plantenpaspoort heeft of als u in samengestelde artikelen handelt.
 • Op uw eigen plantenpaspoort staat dan A. de botanische naam (aangeleverd vanuit Floriday), B. uw eigen fytosanitair registratienummer, C. uw eventuele traceerbaarheidscode, D. het land van herkomst van het artikel (aangeleverd vanuit Floriday).
 • De mate waarin gegevens opvraagbaar zijn, is afhankelijk van de groei van het gebruik van Floriday. Daarnaast moet de kweker natuurlijk de betreffende gegevens vastleggen. Gezien de beoogde groei van het gebruik van Floriday in 2020 zal dit het komende jaar groeien van een lage dekking naar een grote dekking.

De toelichting van 'A', 'B', 'C' en 'D' op het plantenpaspoort:

 • A. botanische naam
 • B. ISO-code lidstaat, koppelteken, fytosanitair registratienummer
 • C. traceerbaarheidscode
 • D. ISO-code land van oorsprong/productie, ook als dit Nederland is


Voor softwareleveranciers klanten

 • Vanuit de EAB werd nu de inhoud van RFF AIR doorgezet in de EKT en de DESADV. Daar zijn we mee gestopt vanaf 14 december 2019. De invulling was niet eenduidig en bevat niet alle benodigde informatie.
 • Wij faciliteren dit vanuit Floriday en dat betekent dat we het komende jaar een groei zullen zien van mogelijke opvragingen.
 • Voor deze opvraging is een API-koppeling beschikbaar. Softwareleveranciers hebben hierover informatie ontvangen.
 • In geval van een Klokinkoop zit de referentie, die je moet gebruiken voor de opvraging met de API, in het veld RFF VN van de EKT. Dit levert alleen gegevens op als de informatie van de verkochte partij door de kweker via Floriday is aangeleverd.
 • In geval van een levering voor de Directe Verkoop zit de referentie, die je moet gebruiken voor de opvraging met de API, in het veld RFF AIR van de DESADV. Deze wordt gevuld als informatie van de levering door de kweker via Floriday is aangeleverd.
 • Voor beiden geldt natuurlijk dat de kweker ook de betreffende gegevens vastgelegd in Floriday.


Belangrijke informatie over de EAB

Tot en met eind 2019 kon een kweker nog informatie over het plantenpaspoort meesturen in de Elektronische Aanleverbrief (EAB). Deze informatie zetten wij door in de EKT en DESADV voor de koper. Dit werd heel verschillend of onjuist ingevuld en daarmee was voor de koper onduidelijk wat de betekenis was. Dankzij de toekomstbestendige oplossing in Floriday, waarmee alle relevante informatie kan worden opgehaald via API berichten, zijn we per 14 december 2019 dan ook gestopt met het doorzetten van deze informatie.

Veelgestelde vragen