Een plantenpaspoort voor gezonde handel | Royal FloraHolland
2020 Ammerlaan 09

Plantenpaspoort

Samen voor een gezonde handel

Vanaf 1 januari 2021 zijn alle planten vanaf potmaat 10 ook voorzien van een plantenpaspoort. Zo blijven klanten zorgeloos inkopen. Wij starten vanaf deze datum ook met de handhaving op het plantenpaspoort voor deze potmaten.

Heb je vragen over het plantenpaspoort?
We helpen u graag verder

Regels voor een plantenpaspoort

Authoriseren

  • Het plantenpaspoort is wettelijk verplicht voor alle planten sinds 14 december 2019.
  • Er geldt een verplichting per 14 december 2019 om het plantenpaspoort op plantniveau aan te brengen vanaf potmaat 10. Dit om de keten te ontzorgen en de marktplaats te versterken.
  • Royal FloraHolland handhaaft de regels als volgt:
    Vanaf 1 januari 2021: plantenpaspoort minimaal per plant vanaf potmaat 10.

Als het plantenpaspoort niet/niet juist aanwezig is, kunnen we het product niet veilen.

We adviseren onze aanvoerders zo snel mogelijk te starten met het plantenpaspoort op plantniveau. Zo ontzorg je je klant en maak je je producten aantrekkelijker.

Toepassen

Arrangementen met daarin verschillende plantengeslachten? Er zijn 2 mogelijkheden:

  1. Je voegt per arrangement één paspoort toe met daarop alle verschillende geslachten en herkomstlanden in dit arrangement.
  2. Je voegt per onderdeel van het arrangement één plantenpaspoort toe (dat betekent meerdere paspoorten per arrangement). Als je alleen de familienaam op het paspoort (bv Orchideacea/Cactaceae) gebruikt in plaats van de verschillende geslachtsnamen, moet de registrerende instantie dit eerst goedkeuren.

Mixtray met verschillende plantengeslachten kleiner dan potmaat 10? Er zijn 2 mogelijkheden:

  1. Je voegt per mixtray één paspoort toe met daarop alle verschillende geslachten en herkomstlanden in de tray.
  2. Je voegt per plantje/pot één plantenpaspoort toe (dat betekent meerdere paspoorten per tray).

Let op: ook voor arrangementen geldt de verplichting om vanaf 1 januari 2021 een plantenpaspoort per plant toe te voegen vanaf potmaat 10.

Meer informatie over arrangementen

Bijhouden

In Floriday leggen kwekers de gegevens van het plantenpaspoort vast en halen klanten deze gegevens op.

Werk je als kweker/leverancier in Floriday, dan beschik je snel over alle benodigde data voor het plantenpaspoort. In Floriday registreer je eenmalig het fytosanitair registratienummer. Voor elk artikel in de Floriday-catalogus voor je gemakkelijk de botanische naam (geslachtsnaam) in en het land van productie. De traceerbaarheidscode maakt Floriday automatisch aan bij een levering. Dit kun je na levering makkelijk opzoeken.

Ook voor klanten biedt Floriday de mogelijkheid om - via een API-koppeling - de gegevens van het plantenpaspoort beschikbaar te stellen.

Voor kwekers: tool plantenpaspoort in Floriday

Floriday biedt de mogelijkheid om de data voor het plantenpaspoort te registreren en snel stickers af te drukken:

  • In Floriday registreer je eenmalig het fytosanitairnummer bij Instellingen > Organisatie.
  • In de catalogus staat wat de botanische naam en land van herkomst van het artikel is. Dit vul je een keer handmatig in voor alle artikelen. Dit kan voor meerdere artikelen tegelijkertijd. Maak hiervoor gebruik van de 'multi-select' optie.
  • Floriday maakt de traceerbaarheidscode automatisch aan bij een levering naar de klok of een directe order. Deze zoek je gemakkelijk op na een levering.
  • In de levervoorwaarden geef je straks ook aan op welke eenheid het paspoort geleverd wordt. De ingestelde levervoorwaarden zijn zichtbaar op de verkoopkanalen.
  • Bij de afhandeling van een levering genereer je de benodigde aantal paspoorten. Je drukt ze vervolgens af op stickers.


Voor klanten: gegevens ophalen uit Floriday met een API-koppeling

  • Je ontvangt in EKT en DESADV een referentie waarmee je de gegevens van het plantenpaspoort uit Floriday via een API opvraagt. Je softwareleverancier ontvangt informatie hoe dit technisch werkt.
  • Op basis van deze gegevens maak je eigen plantenpaspoorten aan. Ook printen is mogelijk (indien nodig) als niet elke aangeleverde pot een plantenpaspoort heeft of als je in samengestelde artikelen handelt.
  • Op je eigen plantenpaspoort staat dan A. de botanische naam (aangeleverd vanuit Floriday), B. je eigen fytosanitair registratienummer, C. je eventuele traceerbaarheidscode, D. het land van herkomst van het artikel (aangeleverd vanuit Floriday).
  • De mate waarin gegevens opvraagbaar zijn, is afhankelijk van de groei van het gebruik van Floriday. Daarnaast moet de kweker natuurlijk de betreffende gegevens vastleggen. Gezien de beoogde groei van het gebruik van Floriday in 2020 groeit dit het komende jaar waarschijnlijk van een lage dekking naar een grote dekking.

De toelichting van 'A', 'B', 'C' en 'D' op het plantenpaspoort:

  • A. botanische naam
  • B. ISO-code lidstaat, koppelteken, fytosanitair registratienummer
  • C. traceerbaarheidscode
  • D. ISO-code land van oorsprong/productie, ook als dit Nederland is


Voor softwareleveranciers klanten

  • Vanuit de EAB werd de inhoud van RFF AIR doorgezet in de EKT en de DESADV. Daar zijn we mee gestopt vanaf 14 december 2019. De invulling was niet eenduidig en bevatte niet alle benodigde informatie.
  • Wij faciliteren dit vanuit Floriday en dat betekent dat we het komende jaar een groei verwachten van mogelijke opvragingen.
  • Voor deze opvraging is een API-koppeling beschikbaar. Softwareleveranciers ontvingen hierover informatie.
  • In geval van een Klokinkoop zit de referentie, die je moet gebruiken voor de opvraging met de API, in het veld RFF VN van de EKT. Dit levert alleen gegevens op als de kweker via Floriday de informatie van de verkochte partij aanleverde.
  • In geval van een levering voor de Directe Verkoop zit de referentie, die je moet gebruiken voor de opvraging met de API, in het veld RFF AIR van de DESADV. Deze wordt gevuld als de kweker de informatie van de levering via Floriday aanleverde.
  • Voor beiden geldt natuurlijk dat de kweker ook de betreffende gegevens vastlegt in Floriday.


Belangrijke informatie over de EAB

Tot en met eind 2019 kon een kweker nog informatie over het plantenpaspoort meesturen in de Elektronische Aanleverbrief (EAB). Deze informatie zetten wij door in de EKT en DESADV voor de koper. Dit werd heel verschillend of onjuist ingevuld. Daarmee was voor de koper onduidelijk wat de betekenis was. Dankzij de toekomstbestendige oplossing in Floriday, waarmee alle relevante informatie wordt opgehaald via API berichten, stopten we per 14 december 2019 dan ook met het doorzetten van deze informatie.

Veelgestelde vragen