Kwaliteitsbeleid voor kwekers

Klanten willen geleverd krijgen wat ze kopen op de klok. Om hier voor te zorgen voert Royal FloraHolland een kwaliteitsbeleid met als doel de betrouwbaarheid van aanvoerinformatie te verhogen.

Waarom een kwaliteitsbeleid?

Bijna de helft (46%) van alle kwekers bij Royal FloraHolland voert betrouwbaar aan. Zij zijn ook verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de totale aanvoer (69%) en veroorzaken daarmee relatief weinig klachten (23% van alle klachten).

Helaas is er ook een kleine groep kwekers (11%), die maar weinig aanvoeren (5% van de totale aanvoer) maar daarmee relatief gezien erg veel klachten veroorzaken (30%). Zie onderstaand figuur.
Royal Flora Holland Kwaliteit Kwekers 2
Via het kwaliteitsbeleid willen we kwekers er toe bewegen om zo betrouwbaar mogelijk aan te voeren. Dit is beter voor de sector als geheel. Betrouwbare aanvoerinformatie is daarnaast een randvoorwaarde om een digitale & internationale marktplaats te worden. Producten zijn daar steeds minder makkelijk te schouwen, daarom moet de aanvoerinformatie altijd kloppen.

Wat houdt het kwaliteitsbeleid in?

Voor elke kweker is inzichtelijk hoe betrouwbaar zijn aanvoerinformatie is. Dit gebeurt via de Quality Index 2.0 score (QI 2.0).

Kwekers kunnen zich onderscheiden via de QI 2.0, kopers kunnen er gerichter mee inkopen. Royal FloraHolland gebruikt deze score om kwekers te belonen & ondersteunen om betrouwbaar aan te voeren. Betrouwbare kwekers (A) worden beloond, minder betrouwbare kwekers (B & C) krijgen ondersteuning om te verbeteren.

Deze ondersteuning is niet vrijblijvend. Op termijn wordt de beloning voor betrouwbare kwekers steeds groter, terwijl onbetrouwbare kwekers steeds meer controles en hogere sancties kunnen verwachten. Royal FloraHolland blijft daarbij kwekers die willen verbeteren, ondersteunen. Maar kwekers die duidelijk niet betrouwbaar wíllen aanvoeren, krijgen een versneld sanctietraject.

Kwekers die te weinig aanvoeren om een QI 2.0 score te krijgen (<50 partijen per jaar) worden standaard strenger gecontroleerd, maar blijven verder in het huidige beleid vallen.