Waar moet ik het deze keer over hebben op mijn social media kanaal?

Relationships | Nadja Kuptsova

Vragen of van gedachten wisselen?
Neem contact op met Nadja
“Waar moet ik het deze keer over hebben op mijn social media kanaal? Gaan mijn lezers, mijn klanten en mijn doelgroep deze content wel interessant vinden? Ga ik hierdoor meer verkopen?” Klinkt herkenbaar, toch? Er zijn in ieder geval veel bedrijven in onze sector die worstelen met deze belangrijke vragen. Die worsteling geeft aan dat we het belang van social media platforms goed begrijpen en ook dat het daardoor niet altijd even makkelijk is om een goed onderwerp te kiezen.

Twee stappen

Je content relevant maken voor je huidige en potentiële klanten bestaat uit twee stappen. Waarbij ik meteen een kleine disclaimer maak: in dit artikel ga ik niet in op de vraag hoe je als organisatie strategische communicatiedoelstellingen formuleert of hoe je de toename in verkopen zou moeten meten. Nee, mijn doel is jullie in dit artikel een rode draad aan te reiken hoe je op een eenvoudige manier bepaalt waarover je gaat communiceren. In twee stappen dus.

  • Ga eens goed uitzoeken waarom jouw klanten voor jou kiezen. Elk bedrijf heeft zijn eigen klantengroep. Jij ook. Allemaal mensen en bedrijven die bewust kiezen om bij jou te bestellen of om met jou samen te werken. En er zit altijd een reden achter waaróm ze voor jou kiezen. Daarom is de eerste stap om erachter te komen waarom ze voor jou kiezen en niet voor de concurrentie. Welke toegevoegde waarde creëer je voor hen? Het is belangrijk om op dit punt niet te blijven hangen in container-begrippen, zoals ‘goede service’, ‘makkelijk bestelproces’ of ‘goede product kwaliteit’. Je moet hier echt op doorpakken om achter die essentiële informatie-stukjes te komen waarom ze voor jou kiezen: wat verstaan ze onder een makkelijk bestelproces? En wat vinden ze daar zo prettig aan? Hoe voelen ze zich als ze bij jou bestellen? Wat voor positief effect (toegevoegde waarde) heeft dit bestelproces op hun dagelijkse leven?
  • Neem de laatste irritaties weg. In stap twee probeer je erachter te komen welke laatste irritaties en belemmeringen er toch nog zijn op het gebied waar je al in uitblinkt; wellicht (kleine) irritaties die je toch nog kan verbeteren. Het is hierbij wel erg belangrijk dat de belemmeringen die door de klanten benoemd worden ook echte belemmeringen zijn. En dat het oplossen en wegnemen hiervan dus ook echt een verschil voor je klanten gaat maken.

Tot slot: communiceren!

Als je klanten voor jou kiezen vanwege het makkelijke bestelproces, dan zijn er ongetwijfeld andere potentiële klanten in de markt die dat ook zullen waarderen en hiernaar op zoek zijn. Daarom kun je dit als jouw permanente communicatie-onderwerp nemen. Hierbij vertel je over de impact van je eenvoudige bestelproces in het dagelijkse leven van je klanten, en de toegevoegde waarde hiervan. Voor bedrijven die nog niet bij jou bestellen, irritatie op dit gebied ervaren en hierin regelmatig dingen zien mislopen, maak je herkenbaar en tastbaar dat ze voor jou moeten kiezen. De antwoorden in stap 1 geven input voor je communicatie. De antwoorden in stap 2 geven input voor verbetering en doorontwikkeling van bepaalde diensten en zelfs producten binnen je organisatie. En geven op hun beurt dus ook weer input voor je communicatie! Content die altijd relevant is voor je doelgroep, omdat deze impact heeft op hun dagelijkse leven.

Neem contact op

Meer weten? Mail gerust naar nadjakuptsova@royalfloraholland.com.