Retail Nieuwsupdate

Category Management | Daniël Pinkse

Vragen of van gedachten wisselen?
Neem contact op met Daniël
Elk kwartaal geven we je een korte samenvatting van ontwikkelingen in de retailsector. Hier lees je o.a. ontwikkelingen die direct of indirect invloed kunnen hebben op onze bloemen- en plantencategorie. In dit artikel benoem ik een aantal highlights van de afgelopen periode. Ontwikkelingen genoemd bij bepaalde retailers zouden zomaar een spin-off kunnen zijn bij andere partijen. Volg daarom ook ontwikkelingen bij andere productgroepen. Wat vandaag nog ver van je bed lijkt, kan morgen realiteit zijn voor bloemen en planten.

Aldi

De afgelopen jaren heeft Aldi flink geïnvesteerd in de winkels in Nederland: iets meer emotie en meer vers in de winkels. Na deze inhaalslag heeft Aldi besloten om gelijk door te zetten naar de nieuwste trend. In het centrum van Utrecht is de eerste “Aldi Shop&Go” geopend. In deze winkel zijn er geen kassa’s meer. Wat heb je er voor nodig: de Aldi app gekoppeld aan jouw persoonlijke creditkaart. Alles wat je pakt uit de schappen wordt door camera’s geregistreerd en bij het verlaten van de winkel afgeschreven van de bankrekening. Na Albert Heijn die ook heeft geëxperimenteerd in Zaandam en Schiphol dus een volgend experiment. De medewerkers zijn alleen nog nodig voor het vullen van de winkel en ze zijn er natuurlijk nog steeds voor vragen van klanten. Aldi ziet deze test als de volgende stap naar vereenvoudiging van het winkelproces met als doel om de prijzen laag te kunnen houden. Daar staat natuurlijk wel een investering in technologie tegenover. Aldi test dit systeem momenteel internationaal.

Gorillas, Flink, Getir en Zapp

Deze bedrijven hebben met dank aan de Coronacrisis behoorlijk de wind in de zeilen gehad en heeft mede hierdoor in korte tijd snel kunnen groeien in de grote steden. Met name jongere generaties maken gebruik van deze nieuwe manier van shoppen. Een interessante ontwikkeling van het afgelopen jaar, die voor onze bloemen en planten business niet direct geluk brengt. Veel bloemen en planten worden immers als impuls gekocht in de supermarkten. Deze manier van shoppen zorgt ervoor dat mensen minder vaak in de supermarkt zijn. Het impuls verkopen met een app is niet zo makkelijk als in de fysieke winkel. De Coronacrisis lijkt op dit moment redelijk onder controle en we gaan weer volop naar de fysieke winkels. Het groeien van deze nieuwe spelers is op dit moment gestopt. Zapp gaat Nederland verlaten en er zijn veel discussies gaande over de zogeheten ‘darkstores’ en de overlast die het met zich meebrengt. Ook geven de investeerders minder makkelijk geld uit nu de rente weer stijgt.

Duurzaamheid

Ook in onze branche is dit een groot onderwerp, waarin we met elkaar proberen te begrijpen hoe we met de huidige marktsituatie en gascrisis de toekomst tegemoet gaan. In de retailsector was er recentelijk een aandachtspuntje voor de ketens Decatlon en H&M. Beide bedrijven zijn door de ACM op de vingers getikt in verband met vage duurzaamheidsclaims. Beide bedrijven hebben de fout toegegeven en trekken dit financieel recht door donaties aan duurzame doelen. Onze sector zit ook midden in de transitie. Het is dus belangrijk dat daad bij woord gehouden wordt. Duurzaamheid is het stadium van marketing inmiddels voorbij. Duurzaamheid wordt de standaard werkwijze.

Merkontwikkeling

Zeeman, de keten van basics, goedkoop textiel en kleding, wil een merk gaan worden. Nu is Zeeman als winkelketen natuurlijk al lang een merk maar recentelijk heeft de CEO van Zeeman laten weten de unieke Zeeman producten verder als merk te willen ontwikkelen waardoor ze ook bij andere winkelketens in het schap kunnen liggen. Dat is een interessante ontwikkeling. Want hoe gaan ze dat doen en waar kunnen ze tegenaan lopen? Waarschijnlijk hebben ze hier al enige tijd over nagedacht. Leuk om te volgen en te zien of het ook werkt. Vanuit ons team heb ik een aantal keren mee mogen doen bij merktrajecten bij een aantal kwekers- en bloemistenketens. Allemaal B2B trajecten, dus iets anders dan wat Zeeman wil als consumentenmerk. Erg inspirerend en ongelooflijk nuttig in de strategie- en visie discussie binnen een bedrijf. Alles hangt van elkaar af. Ik ben ervan overtuigd dat bedrijven die een merkenstrategie uitwerken betere ondernemers worden.

Plus

In september 2021 besloten Coop en Plus samen te gaan onder de naam Plus. Wanneer alle winkels zijn omgebouwd is Plus de nummer 3 van Nederland met een omzet van 5 miljard Euro en ongeveer 550 winkels. In april 2022 is de eerste Coop omgebouwd naar Plus zo zijn er nog 299 winkels te gaan. De ambitie is om elke week minimaal 2 winkels om te bouwen. Kortom, in 2022 komen er ongeveer 70 Plus winkels bij. Dat zou betekenen dat met dit schema de laatste Coop in 2024 het licht uit doet. Daarmee is weer een supermarkt merk verdwenen uit de straat. De afgelopen jaren hebben we al afscheid moeten nemen van DEEN, Emte, C1000 en Marqt.

Neem contact op

Heb je vragen over ontwikkelingen in de retail? Neem dan gerust contact met me op. Stuur een email naar danielpinkse@royalfloraholland.com of neem contact op met mij via +31 (0)6 53 71 73 91. Ik denk graag met je mee!