Meten is weten

Category Management | Daniël Pinkse

Vragen of van gedachten wisselen?
Neem contact op met Daniël
De categorie managen is een mooi vak. Het is een vak waarbij het elke keer gefundeerd beter gaat wanneer je het goed doet of gecontroleerd minder. Dat laatste klinkt wellicht niet als de bedoeling, maar is minstens zo belangrijk als het eerste deel van deze zin. Managen is een methode waarbij je ervoor zorgt dat het niet uit de hand loopt. We willen natuurlijk altijd beter, maar veranderingen kunnen in de praktijk verkeerd uitpakken.

Daarom is het belangrijk om niet teveel variabelen tegelijk te veranderen. Wanneer er teveel veranderingen tegelijk worden uitgevoerd, is het lastig om nog te bepalen waarom het beter of slechter gaat. Natuurlijk kies je bij de introductie van een nieuw concept voor het creëren van een nieuwe basis. Maar daarna ga je per deelgebied aanpassingen doorvoeren en meten om te ervaren wat het effect is op de verkoop van bloemen en planten.

Data toepassen

Het optimaliseren doen we bij voorkeur op basis van data. Wat we moeten veranderen is niet gemakkelijk te zeggen. Assortiment, verpakking, prijs, locatie, doelgroep, omgeving, communicatie, combinaties etc. Soms denk je dat het type boeket niet klopt met de doelgroep. Als je het dan wisselt voor een andere stijl, dan verkoopt het misschien nog slechter. Blijkt het oude idee toch beter, maar dat de manier van presenteren het verschil maakt. Voordat we veranderen is het belangrijk om te bepalen wat er goed is en beter kan bij een bestaand concept. Data technisch is het beter om een concept te verbeteren zodat je kan aantonen wat er beter gaat dan voorheen. Wanneer je na de start analyse tot de conclusie komt dat het huidige concept niet succesvoller zal worden, dan moet je je afvragen of er een betere manier bestaat om wel succesvol te worden?

Kortom, category management is een analyse sport. Data is essentieel en het is belangrijk om voor een langere periode te meten en te volgen. Het is prettig wanneer je met meerdere winkels te maken hebt een aantal testwinkels te benoemen en daar te ontdekken wat goed werkt. Wat ook goed werkt is dat dezelfde mensen de ontwikkelfase doen tot het einde. Bloemen en planten is emotie en bij wisselingen in het projectteam ontstaat er negen van de tien keer weer een andere gedachte over het concept.

Neem contact met mij op

Dit soort projecten vinden wij als team geweldig om te mogen doen voor jullie. De afgelopen 10 jaar boekten we samen met onze klanten mooie resultaten in de markt. Samen in projectteams bouwen we aan betere supermarkten, bouwmarkten, bloemisten of tuincentra.

Heb jij ook een data vraagstuk? Wij helpen graag mee om van data toepasbare kennis te maken. Want met data alleen ben je er nog niet. Het gaat erom wat jij als kweker, klant of retailer morgen kan veranderen om te optimaliseren. Bel mij via +316 53 71 73 91 of mail naar danielpinkse@royalfloraholland.com.