Hernieuwde Groeiplatformen Sierteelt

Nog meer focus in marketing & communicatie | In the Spotlight

Op welke basis lanceer je effectieve marketingacties? In dit item bespreekt Erik van der Meijs, Consultant Retail Services, de in 2018 ontwikkelde Groeiplatformen en hoe deze herijkt zijn.
Er is haast geen enkel product met meer toepassingsmogelijkheden dan bloemen en planten. Je kunt een ander feliciteren, bedanken, verrassen of een hart onder de riem te steken of jezelf ermee verwennen, belonen, laten relaxen. Je kunt ermee van je huis en tuin (en de laatste tijd in het bijzonder ook je werkkamer) een aangename plek maken. Het is ook niet voor niets dat uit meermalig onderzoek onder consumenten, honderden associaties met bloemen en planten genoemd worden. Van kleur en geur tot verwondering, ontspanning en trots.
Deze brede toepasbaarheid en vele associaties hebben echter ook een keerzijde. Je kunt zoveel verschillende boodschappen communiceren dat de consument al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Om deze reden dacht Royal FloraHolland in 2018 na over hoe je meer focus en richting aanbrengt in deze boodschappen. Hiervoor zijn de Groeiplatformen Sierteelt gelanceerd; strategische thema’s die weergeven waar groeikansen in de markt liggen. Deze thema's ontwikkelden we op basis van onderzoek naar trends, marktontwikkelingen en consumenteninzichten.

Door de bomen het bos niet meer zien

Sectorpartijen als Bloemenbureau Holland (BBH) en de Koninklijke Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW) en handelsbedrijven, kwekers en veredelaars adopteerden deze Groeiplatformen, en pasten ze de afgelopen jaren toe. Alle campagnes van BBH zijn bijvoorbeeld gebaseerd op één van de Groeiplatformen. Zo communiceren we als sector met op elkaar afgestemde sterke boodschappen. De kans dat de consument dit herkent, neemt fors toe. Net zoals de kans op aankopen.

Verbinding tussen álle mensen

Nu, een aantal jaar verder, was het goed deze thema’s nog eens tegen het licht te houden. Zijn zij nog steeds actueel en bieden ze daarmee nog steeds kansen om het gebruik van bloemen en planten te laten groeien? Het antwoord op deze vraag is volmondig ‘ja’. Wel brachten we nog meer focus aan. We voegden het Groeiplatformen ‘Interior’ samen met ‘Health & Well being’. Daarnaast veranderden we het platform ‘Connecting Friends’ in ‘Connecting People’. Deze term doet nog meer recht aan de verbindende kracht van bloemen en planten tussen álle mensen. Het groeiplatform ‘Celebrate Seasons’ is niet gewijzigd.

Wil je meer weten over de hernieuwde groeiplatformen?

Interesse? Laat het ons weten

Na de lancering van de Groeiplatformen Sierteelt in 2018 organiseerden we workshops. Hiermee hielpen we geïnteresseerden op weg om aan de slag te gaan met de Groeiplatformen en deze te vertalen naar de eigen situatie. Bij voldoende belangstelling organiseren we zo'n workshop opnieuw. Heb je hierin interesse of heb je andere vragen? Neem gerust contact op. Bel me op +31 (0)6 22 37 44 50 of