EEG onderzoek en andere moderne technieken

In the mind of the consumer

Welk bedrag is iemand bereid te betalen voor een product? Wat gebeurt er in je brein bij het zien van een bepaalde prijs? Consultant Retail Services Erik van der Meijs ging op onderzoek uit.
Enige tijd geleden onderging ik een neuro-onderzoek met EEG. Niet dat er getwijfeld werd aan het functioneren van mijn hersenen ;). Het was een vrijwillig onderzoek om de hersenactiviteit te meten, gekoppeld aan de prijs van getoonde producten. Met dit onderzoek kan de ‘feel good price’ gemeten worden. Welk bedrag ben je bereid te betalen en wat is de prijselasticiteit? In dit geval werd het onderzoek toegespitst op duurzame producten versus ‘gewone’ producten.

Onbewuste processen bepalen

Met deze methode vraag je consumenten niet welke prijs zij bereid zijn te betalen, maar onderzoek je welke gebieden in het brein actief worden bij een specifieke prijs. En omdat bekend is welke locaties in de hersenen actief worden bij de ideale prijs, bepaal je zo welke prijs de doelgroep bereid is te betalen voor een product of dienst. Hierbij reageert de consument onder tijdsdruk, zodat de keuze zonder nadenken gemaakt wordt. De waarde van een product wordt namelijk bepaald door onbewuste processen.
Zo ontstaat inzicht in de optimale prijs, los van prijsperceptie. Het was interessant eens aan een dergelijk onderzoek deel te nemen. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek. Deze worden later dit jaar gepresenteerd.

Andere moderne technieken

Gebruik maken van neurowetenschap is één van de moderne technieken die de marketing ter beschikking staan. Maar er zijn ook andere, al iets langer bestaande technieken die kansen bieden om de consument te verleiden of te helpen.

Gebruik Virtual Reality om het verhaal achter de plant of bloem te echt tot leven te laten komen. Met bijvoorbeeld een 3D rondleiding op de kwekerij. En dan geen een statisch filmpje, maar een beleving waarin je zelf rond kunt kijken alsof je er in levenden lijve aanwezig bent. Storytelling 2.0!

In de Apple en Play Store zijn al diverse apps beschikbaar die je helpen planten te herkennen en tips geven over de verzorging of zelfs een melding geven als er verzorging nodig is. Super handig. Wordt jouw plant herkend door deze apps en klopt de informatie? Nog een mooie toepassing: Intratuin lanceerde dit voorjaar de mogelijkheid om met een app planten virtueel in je interieur te plaatsen. Zo kijk je, voor je de plant werkelijk bestelt, of deze wel goed in je huis- of werkkamer en bij je andere planten past. En hoe mooi zou het zijn als je de slimme assistent Siri of Alexa vraagt om een suggestie voor een cadeau, je een mooi voorstel krijgt voor een boeket en meteen een verwijzing naar de bloemist in de buurt?

Sparren over jouw bedrijf? Contact ons!

Kortom, nieuwe technieken bieden nieuwe kansen. Wil je eens sparren over de mogelijkheden die dit voor jouw bedrijf oplevert? Neem gerust contact met ons op. Bel me op +31(0)6 22 37 44 50 of: