Duurzaamheid: bestaansrecht of verkooppraatjes?

In the Spotlight

Fred van der Hoeven, Business Initiator Retail Services, deelt in dit artikel zijn visie op duurzaamheid en de rol die deze kan hebben binnen een bedrijf.
Wie het boek 'Het Grote Gevecht' van Paul Polman leest, krijgt diep respect voor het lef van de voormalige topman (CEO) van Unilever. Het laat ook zien wat er gebeurt als je de verbinding verliest tussen je idealen en je bedrijf. Volgens Polman heeft een bedrijf dat vooral op de wereld is om geld te verdienen, geen bestaansrecht. ‘Bedrijven moet een force for good zijn, werken voor de miljarden mensen die niets hebben’. Het ging bijna mis met deze duurzaamheidsstrategie toen Heinz Kraft probeerde om voor € 135 miljard Unilever te kopen…..
Polman zag dat door deze overname, gericht op winstmaximalisatie, zijn levenswerk in rook zou opgaan en een paar steenrijke miljardairs nog rijker zouden worden. Hij moest alle zeilen bijzetten om deze vijandige overname te voorkomen.

Welkom in de wereld van de grote vraagstukken van deze tijd. Het boek, geschreven door Jeroen Smit laat zien dat we een grote draai moeten maken als het gaat over de belangrijke thema’s, zoals bijvoorbeeld het klimaat.
Het is voor mij glashelder dat wij, als we voor de volgende generaties een duurzame wereld willen achterlaten, ingrijpende keuzes moeten maken. Echter de wereld van duurzaamheid is veelzijdig en weerbarstig, iemand zei laatst tegen mij: ‘de meest duurzame manier van leven is te stoppen met consumeren’. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Open over duurzaamheid

Steeds meer consumenten en verkooporganisaties verlangen van producenten openheid over hun prestaties op het gebied van duurzaamheid. Om als producent te mogen blijven leveren, zul je aan de duurzaamheidseisen van je klanten moeten voldoen. Anders nemen zij jouw producten niet meer af. Floriculture Sustainability Initiative (FSI) is een goed marktgedreven initiatief van de Internationale sierteeltsector dat laat zien welke voortgang er wordt geboekt op het gebied van verantwoorde productie en handel. Wat niet werkt op het gebied van duurzaamheid is Greenwashing (een duurzame uitstraling creëren zonder duurzaam te zijn). Door verkooppraatjes prikken mensen heen.

Onderdeel van bedrijfsstrategie

Specialisten van Royal FloraHolland Retail Services werken steeds vaker met kwekers en klanten die duurzaamheid als onderdeel van hun bedrijfsstrategie gebruiken en willen inspelen op de veranderende vraag. Ben je geïnteresseerd hier meer over te weten neem dan gerust contact met ons op! Bel me op +31(0)6 53 17 35 00 of