De juiste koers bepalen

Category Management | Fred van der Hoeven

Vragen of van gedachten wisselen?
Neem contact op met Fred
Ik mocht recent een inleiding houden voor de gebruikers van het SMI (Strategisch Markt Inzicht) pakket. Daar heb ik verteld dat je het SMI pakket kunt vergelijken met het vliegen met een verkeersvliegtuig in de mist. Wie wel eens opgestegen of geland is in dichte mist, ervaart dat dit feilloos gaat. Terwijl de piloot net zoveel ziet als jij: bijna niets!

Een vriend van mij is piloot op een Boeing 787. Hij vertelde me dat hij volledig kan vertrouwen op de beschikbare data en de afgesproken procedures. Natuurlijk is en blijft hij eindverantwoordelijk voor 'de kist', het vliegtuig, met een waarde van € 200 miljoen en de 300 passagiers aan boord. Voor elk vertrek berekent hij precies de hoeveelheid kerosine die er nodig is voor de vlucht en houdt hij rekening met scenario’s zoals wind, straalstroom, weer etc.
Als hij de gashendel overhaalt vertrouwt hij 100% op het toestel en de beschikbare data.
Zelfs in de mist weet hij het 228.000 kilo wegende toestel naar 10 kilometer hoogte, 900 km snelheid en op de juiste koers te brengen. Of andersom, om te landen op de Kaagbaan op Schiphol zonder zicht. Wie wel eens in een cockpit heeft gekeken ziet een duizelingwekkend aantal knopjes en metertjes. En nog een veelvoud aan informatie is te vinden via de beeldschermen in de cockpit. Op de meeste meters kijkt de piloot niet tijdens een vlucht. Het lijkt een overzichtelijk rustig beroep. Maar dat is in realiteit echt anders: piloten zijn ongekend alert en altijd voorbereid op iets onverwachts. Ze weten precies waar ze naar moeten kijken op het moment dat het nodig is of bij een calamiteit.
Ze worden eindeloos getraind en ge-audit op hun handelen in onverwachte situaties.

SMI als cockpit

Ik dacht bij dit verhaal gelijk aan SMI. SMI is ook een soort cockpit maar dan voor kopers en kwekers die met de juiste data onderweg willen zijn. Op één plek is alles te vinden wat nodig is voor de optimale klantreis; consumentendata, actuele landenrapporten, storechecks, folderchecks, trends, inzicht in marktomvang: segmenten; ketens, inkoopwaarden van bloemen en planten etc. van Nederland, Duitsland, Frankrijk of Engeland. Je hoeft natuurlijk niet alles te bekijken maar je hebt wel alles aan boord om jouw klant te bedienen en optimaal zaken te doen.

Neem contact op

De specialisten van Retail Services helpen je graag bij het ontdekken van de mogelijkheden van het SMI pakket. Ze leren je 'vliegen' of als je wilt blijven ze als co-piloot nog een poosje aan boord. Heb je interesse om eens een kijkje te nemen in de SMI cockpit? Bel me gerust voor een demonstratie, via +316 53 173 500 of mail naar fredvanderhoeven@royalfloraholland.com.