B2B-merken met een uitgesproken merkpersoonlijkheid

Sterk Merk | Trade Fair Aalsmeer 2021

Meer weten of even sparren over jouw merk?
Contact Nadja Kuptsova
In dit artikel kijkt Nadja Kuptsova, Consultant Retail Services, terug op de Trade Fair Aalsmeer. Tussen de prachtige stands met mooie producten stonden ook organisaties met een heel overtuigend merkverhaal. Hoe komt het dat zij zo goed kunnen overtuigen? Lees gauw verder.
Begin november mocht het eindelijk weer! Genieten van de vele mooie producten die onze sector te bieden heeft tijdens de Trade Fair in Aalsmeer (TFA). Drie dagen vol inspiratie en persoonlijk contact. Wat waren we daar met zijn allen aan toe! Wat mij enorm is opgevallen tijdens de TFA is dat méér-en-méér kwekersorganisaties naast een schitterende product-presentatie, ook een overtuigend merkverhaal neerzetten. Ik kan het dan ook niet laten om hierop terug te kijken in deze Kennisupdate. Naar de deelnemers van Trade Fair Aalsmeer en de manier waarop ze hun organisaties presenteerden vanuit merkpersoonlijkheid!

Merkpersoonlijkheid. Wat is dat?

Eerst even een stapje terug, want wat is ook alweer merkpersoonlijkheid? Merkpersoonlijkheid is het karakter van je merk. Om dit verder uit te leggen vraag ik je eens te denken aan de mensen in je directe omgeving; aan je vrienden en aan je collega’s. Allemaal hebben ze hun eigen menselijke persoonlijkheid, hun eigen karakter. Zo zijn er de 'moeders' die zorgzaam, ondersteunend en behoedzaam zijn. En er zijn bijvoorbeeld 'rebellen' die bestaande regels niet willen opvolgen, voortdurend proberen de status quo uit te dagen en de dingen op hun eigen manier willen doen. Op basis van hun persoonlijkheden spreken sommige mensen ons aan en voelen we een band met hen.
Anderen spreken ons juist niet aan, of we begrijpen hen niet. En als het helemaal niet goed zit, irriteren ze ons zelfs. Bij merken is het niet anders.
Elk merk heeft een eigen merkpersoonlijkheid. Zo heeft Nike de persoonlijkheid 'strijder'.
Als je kijkt naar hun visuele uitingen en communicatie dan herken je de strijder meteen! Krachtige beelden. Uitgesproken kleuren. Beweging. Drive om te presteren. Dit is ook het eerste wat in ons opkomt als we aan Nike denken. Nike met een andere merkpersoonlijkheid kunnen we ons dan ook niet meer voorstellen. Dat wij deze associaties bijna automatisch hebben -bij het denken aan Nike- gebeurt echter niet zomaar…
Dit is het resultaat van jarenlange zeer consistente communicatie en visualisatie van het merk. Het resultaat van een merkbouwproces. Door je merkpersoonlijkheid spreek je je doelgroep aan, inspireer je hen en verbind je jezelf aan hen. Je merkpersoonlijkheid wordt een onlosmakelijk onderdeel van je merkidentiteit. Van de manier hoe mensen je beleven en welke associaties je oproept. En net als bij menselijke persoonlijkheden spreek je met je merkpersoonlijkheid sommige groepen aan en andere juist niet.

Uitgesproken merkpersoonlijkheid op de Trade Fair Aalsmeer

Dan snel door naar de Trade Fair Aalsmeer! Er waren in mijn ogen twee merken die op dit vlak fantastisch werk hebben geleverd. Met een herkenbare doorvertaling van merkpersoonlijkheid in hun communicatie en visuele uitingen: Dutch Lily Masters en Pott Burri. Overigens herken je de consistentie van beide merken met betrekking tot hun merkpersoonlijkheid als je met deze organisaties in gesprek bent. En ook vind je deze herkenbaar terug op hun websites https://dutchlilymasters.nl/ en https://pottburri.de/pages/uber-uns.

Dutch Lily Masters: vakmanschap & kwaliteit

Dit bedrijf heeft overduidelijk als persoonlijkheid gekozen voor 'heerser' en 'wijze', zonder het zelf hardop te zeggen. Heerser staat voor status en autoriteit en wijze reflecteert het vakmanschap en de kennis die in de organisatie zit. In hun communicatie en visuele uitingen komen deze merkpersoonlijkheden tot leven met een prachtige visuele identiteit van het merk in connectie met Nederlandse meesters. Op uiterst subtiele wijze leggen ze voor hun doelgroep de link naar vakmanschap en hoge productkwaliteit. De subtiliteit zit in de link met de Nederlandse meesters, en de consistente uitvoering hiervan. Dutch Lily Masters, Growing masterpieces.
Hierdoor hoeft Dutch Lily Masters niet voortdurend te communiceren hoe goed ze zijn of wat voor een hoge product kwaliteit ze leveren. Immers, we kijken naar de beelden en ons brein doet de rest van het werk vanzelf. Ons brein creëert automatisch de associaties die Dutch Lily Masters wil dat we gaan ontwikkelen: vakmanschap en kwaliteit. Op deze manier bouwen ze aan hun herkenbaarheid en positie in de markt. Een meester-lijke aanpak!

Pott Burri

Een ander geweldig voorbeeld hoe je de visie en missie van je organisatie met behulp van merkpersoonlijkheid kan vertalen in je visuele uitingen is Pott Burri. We hebben hier te maken met een rebel pur sang. Pott Burri, verklaart de oorlog aan plastic afval!
Deze oorlogsverklaring voel je in al hun visuele uitingen. Ze maken hiermee duidelijk waar ze voor staan en waartegen ze vechten. Dit willen ze samen met hun doelgroep doen door hen aan te spreken, te inspireren en te activeren.

Veel organisaties zijn op zoek naar hun eigen unieke visuele stijl, die aansprekend en inspirerend is voor hun doelgroep. De beste manier om dit aan te pakken is door te kijken waar je als organisatie voor staat en welke persoonlijkheid je klanten aanspreekt. Hierin keuzes maken creëert een solide en sterk fundament voor krachtige aansprekende visuele uitingen en communicatie die je klanten gaat raken!

Contact me!

Hoe zit het met jouw merk? Heb je nieuwe ideeën en wil je erover sparren? Contact me, ik denk graag mee! Bel me via +31(0)6 53 17 99 35 of mail me: