SEPA

SEPA (Single Euro Payments Area) moet het betalingsverkeer in Europa vergemakkelijken door het creëren van één betaalruimte.

Gevolgen voor ons betalingsverkeer

Met SEPA kunnen alle Europese burgers en bedrijven in het eurogebied betalingen doen vanaf één betaalrekening en met één set betaalmiddelen. Royal FloraHolland heeft de incassomachtigingen vervangen door SEPA-machtigingen.

Veelgestelde vragen

Q: Ik bankier bij de Rabobank en heb een brief ontvangen met betrekking tot SEPA. In de brief staat vermeld dat er twee machtiging formulieren verstuurd zijn, maar ik vind er maar één. Hoe kan dit?
A: Het klopt dat u, als Rabobankklant, maar één machtiging heeft ontvangen. In de brief staat, helaas, een verkeerde vermelding. Bij verschillende banken dient er een exemplaar naar de bank gestuurd te worden voor activatie van de machtiging. Dit is bij de Rabobank echter niet het geval. U kunt de machtiging namelijk activeren in uw bankpakket. Mocht u zelf een exemplaar van de machtiging willen behouden, kunt u hier een kopie van maken.

Q: Hoe kom ik aan het IBAN-nummer en de BIC-code van Royal FloraHolland?
A: Deze gegevens zullen zichtbaar zijn op de verschillende correspondentie van Royal FloraHolland, zoals betaalspecificaties & openstaande posten overzichten. Daarnaast kunt u via onderstaande site rekeningnummers vertalen naar IBAN & BIC-code.

www.ibannl.org

Q: Dien ik mijn IBAN-nummer & BIC-code door te geven aan Royal FloraHolland?
A: Nee, dat is niet nodig. Royal FloraHolland laat alle rekeningnummers vertalen door een, daarin gespecificeerd, bedrijf.

Q: Ik wil dat Royal FloraHolland vanaf een ander rekeningnummer gaat incasseren. Kan ik dan gewoon het andere rekeningnummer vermelden op de machtiging?

A: Dat is alleen mogelijk als u geen aanvullende zekerheden heeft. Als u wel aanvullende zekerheden heeft, is dit in veel gevallen niet mogelijk. De aanvullende zekerheden zijn vaak aan het rekeningnummer gekoppeld.

Q: Hoe kan ik de machtiging laten activeren bij mijn bank?

A: Dit verschilt per bank. Voor verschillende banken is er een link te vinden op de Royal FloraHolland website. Is er voor uw bank geen/onvoldoende informatie beschikbaar, dan raden wij u aan om contact op te nemen met uw bank.

Q: Wat als de testincasso is mislukt?

A: Afhankelijk van de foutmelding zal Royal FloraHolland contact opnemen met u of uw bank. Het is mogelijk dat er een actie van u, richting uw bank, wordt verwacht. Vervolgens zal er opnieuw een testincasso gedaan worden.

Q: Wat is het gevolg als ik geen nieuwe SEPA-machtiging wil afgeven?

A: Op het moment dat Royal FloraHolland alleen nog SEPA-incasso's kan aanbieden bij haar bank, zal er geen product meer aangekocht kunnen worden bij Royal FloraHolland.

Q: Verandert het zekerhedenbeleid van Royal FloraHolland door SEPA?

A: Nee, Royal FloraHolland zal hetzelfde zekerhedenbeleid blijven voeren.

Q: Wat doet Royal FloraHolland met de geïncasseerde euro (testincasso)?

A: Deze wordt terug gestort of verrekend met uw aan- of verkopen.

Q: Ik ben mijn originele machtigingsformulier (B2B mandaat) kwijt, wat nu?
A: Stuur een e-mail naar debiteurenadministratie@floraholland.nl en vraag daarin om een nieuw machtigingsformulier (B2B-mandaat).

Q: Waarom moet ik hier aan mee doen?
A: Door de Europese wetgeving dienen de huidige incassomachtigingen vervangen te worden door een SEPA-machtiging (Mandaat). Net als voorheen, is een incasso overeenkomst essentieel om via/met Royal FloraHolland te mogen handelen.

Q: Wat moet ik doen als mijn bank geen SEPA B2B ondersteund?
A: Neem, indien mogelijk, contact op met uw accountmanager. Als u geen accountmanager heeft kunt u contact opnemen via onze klantenservice.

Q: Ik heb een brief ontvangen met een machtiging (logo Royal FloraHolland) en een document met een ABN-AMRO logo. Welk document moet ik naar Royal FloraHolland sturen en welk document naar de bank?
A: Beide documenten kunt u, door middel van de retourenvelop, terugsturen naar Royal FloraHolland. U hoeft dus niks naar de ABN-AMRO te sturen. Het activeren van machtiging zal Royal FloraHolland met de ABN-AMRO regelen.

Meer informatie over Sepa?