Royal FloraHolland | Verkoopkanaal ontwikkeling: de Bloemist

Verkoopkanaal ontwikkeling: de Bloemist

Veranderen of verdwijnen

Category Management | Daniël Pinkse
Neem contact op
Deze keer een lampje op het belangrijkste verkoopkanaal voor bloemen: de bloemist. Ondanks de toename van de verkoop van bloemen door de supermarktketens de afgelopen 20 jaar, is in de meeste landen van Europa de bloemist nog altijd de nummer 1 als het over de verkoop van bloemen gaat.

De bloemist vertegenwoordigt in basis het hoge segment van onze producten, de top van de piramide waar vakmanschap, creativiteit, focus en interesse in aanwezig zijn. Hier hoeven we niet te vertellen hoe om te gaan met onze producten. Maar het gaat gemiddeld gezien niet goed met dit verkoopkanaal. Zoals gebruikelijk geldt ook hier de 80/20 regel. Er zijn ook goede voorbeelden, maar dat zit in dit geval in het 20%-deel.
Hoe komt dit? Kan het anders? Veel bloemisten doen al tientallen jaren hetzelfde. De winkel is ooit begonnen en vanaf dat moment is er weinig innovatie meer te bekennen. Professioneel gezien is dan de formule bloemenwinkel versleten. De consument van vandaag verwacht vernieuwing en wil naar plekken waar je wordt geïnspireerd of verleid tot kopen. Veel bloemisten werken nog met de traditionele winkelmeubels, uitstraling en communicatie van tientallen jaren geleden. Dit terwijl andere winkels in het winkelcentrum gemiddeld iedere 6 tot 12 jaar zorgen dat alles weer up to date is met kleuren en communicatie die passen bij deze tijd. De slager, supermarkt, de kledingwinkel: allemaal investeren ze in de formule van de winkel. Veel bloemisten denken dat het feit dat de bloemen en planten door de seizoenen wisselen voldoende is om bij de tijd te zijn.

Gevolg is een dalend aantal klanten, steeds ouder publiek, een stoffig imago en daarmee schade aan onze sector. Een praktijkvoorbeeld dat veel mensen zullen herkennen: de omzet van een gemiddelde bloemenwinkel is 80% bloemen en 20% planten en andere zaken, terwijl het oppervlak van de gemiddelde bloemist 80% planten is en 20% bloemen. Het grootste deel van het aangeboden assortiment staat in basisfust op versleten meubilair. Het aangeboden assortiment kamerplanten en tuinplanten is vaak basic en gericht op eigen gebruik. Voor de winkel is een barricade van tuinplanten neergezet met een beetje pech ook nog op een CC-container gepresenteerd.
Waarom gaan deze bloemisten niet mee met de tijd? Waarom laten we dit met elkaar gebeuren? We zijn als sector altijd druk met nieuwe soorten, kwaliteiten en kleuren. De hyperfocus op product gaat ons niet helpen bij dit probleem. We moeten hier iets mee. Andere verkoopkanalen zijn niet in staat om het brede assortiment of het topsegment bloemen te verkopen. We hebben de top van de piramide nodig om het brede assortiment te tonen en te laten ontwikkelen en daarmee de sector te ontwikkelen. Dit is van belang voor de bloemist, maar ook voor het tuincentrum, de bouwmarkt en de supermarkt. De sector heeft belang bij een stevige innovatieve top in de markt. Tijdens de Flower Trials 2023 kwam ik dit voorbeeld tegen bij Florensis: mooie grote mixpotten, perfect voor bloemisten om tuinplanten als cadeau-artikel aan te bieden. Als het niet kant en klaar geteeld kan worden, kun je het natuurlijk ook zelf arrangeren. Helaas nog weinig gezien in de praktijk.
Het kán wel. De voorbeelden zijn er. Ik heb de afgelopen jaren meerdere trajecten mogen doen met verschillende bloemisten. Echte ondernemers, die hier volop mee aan de slag zijn gegaan en mooie resultaten hebben geboekt. Ga het gesprek aan met de bloemist bij jou in de buurt. Help hem of haar om te veranderen. En kom je een bloemist tegen die graag wil, maar niet weet hoe? Stuur mij een bericht en ik zoek contact met deze ondernemer.

Heb je vragen over deze ontwikkelingen? Neem dan gerust contact met me op. Stuur een e-mail naar danielpinkse@royalfloraholland.com of bel +31 (0)6 53 71 73 91. Ik denk graag met je mee!