De relevantie van je bedrijf verhogen… | Royal FloraHolland

Relevantie van je bedrijf verhogen met consumententrends

Relationships | Nadja Kuptsova

Vragen of van gedachten wisselen?
Neem contact op met Nadja
Trends spelen een belangrijke rol binnen het marketingvakgebied van de sierteeltsector. Het helpt ons te bepalen welke product samenstellingen, soorten, kleuren en vormen actueel zijn. Belangrijk om “de boot” niet te missen en de verbinding te maken met het aanbod wat we vervolgens aan onze klanten aanbieden. Daarnaast kan je naar de trends kijken vanuit een ander perspectief: hoe kunnen trends mij helpen om als bedrijf relevant te blijven voor mijn klanten?

Het plan in 9 stappen

Om relevant te blijven, nemen we de consumententrends onder de loep. Consumententrends geven aan wat mensen belangrijk vinden, wat hun raakt en wat hun bezig houdt. Deze zaken hebben direct invloed op wat jouw klanten van jullie organisatie verwachten. Aan het einde van de dag werken we met mensen en niet voor mensen. Dus hoe kan je op basis van consumententrends de ervaring, samenwerking, relevantie en wellicht de reputatie van jouw organisatie verbeteren?

Stap 1
Zet alle consumententrends voor jezelf op een rij. Het liefst met een korte beschrijving zodat je precies weet waar de trend over gaat.

Stap 2
Neem de merkidentiteit van je organisatie: de positionering, rolbeschrijving richting je klanten en waarden die voor jouw bedrijf belangrijk zijn. Dit geeft je houvast in het keuzeproces. Je moet er altijd voor zorgen dat je verbinding maakt met trends die binnen de context van je bedrijf passen.

Stap 3
Probeer die over elkaar te leggen en kijk welke trends passen bij jouw organisatie

Stap 4
Geef antwoord op de volgende twee vragen:
  • Vraag 1: Welke trend zou het meest relevant zijn voor mij klanten?
Met andere woorden: welke trend gaat voor mijn klanten een tastbaar verschil maken waardoor ze beter en makkelijker hun eigen werk kunnen doen en/of waardoor ze makkelijker en sneller hun doelstellingen bereiken?
  • Vraag 2: Welke trend gaat mij als bedrijf vooruit helpen ?
Het is aan jou om te kiezen waarmee de organisatie geholpen moet worden. Bijvoorbeeld: om een innovatief imago op te bouwen (onder de voorwaarden dat innovatie een onderdeel uitmaakt van je organisatie identiteit) of servicegerichter te werk gaan (als dat de belofte is richting jouw klanten).

Stap 5
Kies 1 of maximaal 2 trends die zowel in antwoord 1 als antwoord 2 voorkomen.

Stap 6
Toets de uitkomst intern en extern. Intern: gaat het inspelen op deze trend de gewenste verbetering of verandering brengen in je eigen organisatie? Extern: gaat deze aanpak een tastbaar verschil creëren voor je klanten? Hoe doe je dat? Die vraag moet bij je klanten zelf neerleggen. Trek niet zelf de conclusies. Ga gewoon met elkaar in gesprek!

Stap 7
Na de positieve toetsing kan je beginnen met het uitwerking van het plan. Beschrijf eerst het idee en waarom je het gaat doen: wat is het resultaat voor jouw eigen bedrijf en voor de klanten? Allebei de resultaten moet je scherp zetten, anders loop je het risico tijdens de implementatie om af te dwalen en kom je met resultaten waar niemand op zit te wachten.

Stap 8
Deel “ownership”. Betrek de benodigde expertise en creëer ambassadeurs binnen je bedrijf om het plan uit te voeren. Liefst iemand op managementniveau om borging te verzekeren.

Stap 9
Begin met het realisatie proces. Op deze manier kan je kleine en grote verbeteringen realiseren voor je klanten en voor je eigen bedrijf.

Om je wat inspiratie te bieden wil ik een paar voorbeelden met je delen over hoe de organisaties buiten de sierteeltsector op trends inspelen. Alles over trends kan je binnenkort vinden in het Strategisch Markt Inzicht Pakket. Hierin staat waarom trends ontstaan, welke consumententrends op dit moment relevant zijn en een doorvertaling naar product trendniveau. Hierin vind je veel visuele content, bordenvol inspiratie en actualiteiten!

Gezondheid en Vitaliteit: online geestelijk detoxen

De hectische wereld van TikTok lijkt misschien niet het meest voor de hand liggende platform voor geestelijke gezondheidszorg, maar in april 2021 lanceerde het social media platform een wellnesscentrum voor gebruikers die hun fysieke en mentale welzijn willen verbeteren. De hub is verdeeld over vier categorieën: voeding- en voedingskunde, fitness, levensadvies en mindfulness. Dit wordt bijgewerkt met inhoud van TikTok influencers, plus informatie van professionele bronnen van derden.

Verantwoord gedrag: breng virtuele speeltuinen in het ‘echte leven’

Hellmann's Canada creëerde een eiland in het populaire spel Animal Crossing waar spelers voor een beperkte tijd virtuele voedselverspilling konden omzetten in echt voedsel voor mensen in nood. Eilandbezoekers kregen een slot van 15 minuten om hun verspilde virtuele voedsel af te geven. In ruil daarvoor beloofde het kruidenmerk donaties aan Second Harvest, Canada's grote liefdadigheidsinstelling voor voedselredding.
Gaming blijft exploderen, zowel in tijd als in geld. Consumenten in staat gebruiken virtuele valuta, goederen om echte impact te bereiken en aandacht te trekken.

Cirulariteit: ijswinkel in München verandert geredde, overrijpe bananen in veganistische softijs

Zodra bananen bruine vlekken of blauwe plekken beginnen te vertonen, laten klanten ze in de schappen liggen en gooien supermarkten ze weg. Geen wonder dat ze een van de meest verspilde vruchten in winkels zijn. Keep Bañana is bedacht door twee broers die een deel van die verspilling wilden verminderen. Hun oplossing? Red bananen uit lokale supermarkten en verander ze in softijs. In hun winkel in München mengen ze overrijpe bananen met havermelk, dadels en ijs om een zachte portie te creëren die van nature veganistisch en glutenvrij is.
Heb je geen inzicht in wat er speelt? Welke consumententrends er überhaupt zijn? Of heb je geen toegang tot Strategisch Markt Inzicht om de trends zelfstandig te bekijken? Neem dan contact met mij op! Dan kunnen we samen kijken hoe we tot de juiste trend selectie en inzichten voor jou organisatie kunnen komen zo dat jij de positieve verandering verder kan creëren!