Royal FloraHolland | Een beter resultaat met data inzicht

Een beter resultaat met data inzicht

Let Data Talk | Patrick van den Bos

Sparren met Patrick?
Neem contact op
Waarom zou je datagedreven willen ondernemen? We zien dat steeds meer bedrijven in de sector dit onderdeel gebruiken. Enerzijds komt dit doordat de klanten steeds meer onderbouwing verwachten van hun leveranciers, maar ook omdat er aantoonbaar betere resultaten gehaald worden in de keten door bedrijven die datagedreven ondernemen. Bronnen en tools zoals Strategisch Marktinzicht maken het mogelijk om op een praktische manier data om te zetten naar kansen en inzichten voor de organisatie.

Voordelen van datagedreven ondernemen

Een groot voordeel van werken met het Strategisch Marktinzicht dashboard is dat er rationeel naar de marktontwikkelingen gekeken kan worden. Doordat de data actueel en continu beschikbaar is, kunnen altijd de laatste ontwikkelingen meegenomen worden bij de vorming van een strategie. Feitelijk kan je deze strategie voortdurend blijven afstemmen op de huidige marktsituatie.

Vanuit mijn ervaring merk ik dat veel bedrijven die met data inzichten werken een voorsprong hebben op de concurrentie. Met goed doordachte en onderbouwde inzichten kan je verrassend zijn voor je doelgroep of specifieke klant. Er wordt eigenlijk een ander gesprek gecreëerd die mogelijkheden geeft voor een sterk verbeterde samenwerking met wederzijdse informatiedeling. Eigenlijk is het oude spreekwoord hier ook weer van kracht: “wat je geeft krijg je ook weer terug”.

Productstrategie (verkoopplan)

Data kan je dus op veel manieren inzetten. Strategisch Marktinzicht is vanuit RoyalFloraholland ontwikkeld voor visie en strategiebepaling voor een organisatie. Het kan ingezet worden voor het maken van een beleidsplan, maar ook zeker voor marketing, verkoop en productontwikkeling doeleinden. Er zijn dus legio van voorbeelden te bedenken om mee te werken, maar ik wil jullie graag meenemen wat strategisch marktinzicht kan beteken op het gebied van productstrategie.

Welke puzzelstukjes heb je nodig om een sterk product verkoopplan te maken?

Begin met een Land segment & formule analyse zoals:

1: Marktaandeel totaal productgroep vergelijken
2: Ontwikkeling bestedingen productgroep vergelijken
3: Ontwikkeling aandeel productgroep binnen een formule segment en land vergelijken

Bovenstaande aanpak biedt vaak de leuke haakjes om een ander gesprek met de klant te voeren. Belangrijk hierin is dat er een algemeen beeld gecreëerd kan worden hoe de klant binnen een productgroep presteert t.o.v. de markt.

Kijk vervolgens naar de Consumenteninzichten zoals:

4: Aankoopreden formule segment en land vergelijken
5: Welke kleurvoorkeur heeft de consument binnen een formule
6: Hoe beoordelen ze de formule op bloemen en planten
7: Aankoopcriteria per formule Prijs, kwaliteit etc.

Bij alle retailers is het assortiment vaak afgestemd op formule positionering en specifieke consumenten segment(en). Het is waardevol als je richting je klant dezelfde aanpak laat zien om kansen te bepalen en advies uit te brengen over een productgroep.

De mening en feedback van de consument blijft interessant voor een klant. Deze inzichten geven vaak reden voor mooie inhoudelijke discussies, daarnaast levert deze informatie aangevuld met een goede productanalyse een belangrijke bijdrage aan het verkoopplan.
Onderdelen binnen een productanalyse (foldercheck):

8: Aandeel folderacties vergelijken per land segment en formule
9: Spreiding folderacties product vergelijken per land segment en formule
10: Potmaat en prijs analyse
11: Meerjarige product analyse (groei/krimp) per land segment en formule

Foldercheck binnen het dashboard Strategisch Marktinzicht biedt de mogelijkheid om goede productanalyses te maken, omdat deze data te exporteren is naar Excel. Middels een goede draaitabel kunnen er inzichten gemaakt worden welke kunnen bijdragen aan een benchmark van een product binnen een formule. Zoals eerder gezegd willen veel klanten zich vergelijken met de markt en concurrentie. Foldercheck is een mooi middel om aan deze klantbehoefte te voldoen.

Bovenstaande aanpak is een relatief eenvoudige manier om tot een verkoopplan te komen. Ik merk wel uit eigen ervaring dat eenvoud een tactisch kiezen wat je de klant wilt vertellen vaak het beste werkt. Probeer het probleem of de kans te vinden voor een klant en kom met een oplossing? Het dashboard Strategisch Marktinzicht kan hierin een bijdrage leveren voor uw organisatie! In de komende Kennisupdates neem ik jullie dieper mee in deze analyse methodiek.

Neem contact op

Heb je vragen of advies nodig over dit onderwerp? Royal FloraHolland biedt veel mogelijkheden op het gebied van product en marktonderzoek en strategisch inzicht! Stuur een mail naar retailservices@royalfloraholland.com of neem contact op met Patrick van den Bos op +31 610921236. We denken graag met je mee.